Rikinger gir nesten tre milliarder kroner til Notre-Dame

Bernard Arnault og François-Henri Pinault blar opp hundrevis av millioner med euro for å bygge opp igjen brannherjede Notre-Dame.

Bernard Arnault, sjef for LVMH-gruppen, sier de donerer et beløp tilsvarende nesten 2 milliarder norske kroner til gjenoppbyggingen av Notre-Dame-katedralen.

– Arnault-familien og LVMH, i solidaritet etter denne nasjonale tragedien, vil bistå arbeidet med å rekonstruere denne ekstraordinære katedralen. Den er et symbol på Frankrike, dets arv og dets fellesskap, heter det i en uttalelse fra LVMH-gruppen tirsdag morgen.

Holdingselskapet eier noen av verdens mest kjente merkevarer innen luksusproduktbransjen, blant annet motehuset Louis Vuitton, champagneprodusenten Moët et Chandon og konjakkprodusenten Hennessy.

Les også: Notre-Dame med store brannskader – Macron lover gjenoppbygging

– Juvelen i vår arv

Også den franske milliardæren François-Henri Pinault donerer et stort beløp til gjenoppbygging av kirken. Han gir 100 millioner euro, noe som tilsvarer 960 millioner kroner i dagens kronekurs.

François-Henri Pinault henter pengene fra familiens investeringsselskap Artemis og sier alt skal gå til å gjenoppbygge den ikoniske bygningen og interiøret.

– Stilt overfor en slik tragedie ønsker alle å gi denne juvelen i vår arv livet tilbake så snart som mulig, skriver Pinault i en pressemelding.

Les også: Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame

Under kontroll

Han konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, samt eier av merkevarer som Gucci, Saint Laurent og Balenciaga.

Brannen i Notre-Dame var tirsdag morgen under kontroll, og brannvesenet drev med etterslukking. Spiret og store deler av taket på bygningen ble imidlertid slukt av flammene.

President Emmanuel Macron vil tirsdag lansere et internasjonalt fond for gjenoppbygging av Notre-Dame.

Les også: UNESCO vil støtte gjenoppbyggingen av Notre-Dame-katedralen