Verden

Rettssak utsettes

FRENCH-SAKEN: Rettssaken mot Joshua French fortsetter tirsdag 21. januar, avgjorde dommeren i Kinshasa fredag.

Saken ble opprinnelig utsatt til fredag 17. januar, men siden dette er en fridag i Kongo, fortsetter den altså over helgen.

Dommer Serge Kabondo sa klokka 12, tre timer etter at rettssaken skulle ha begynt, at den ville bli utsatt.

Men han ville forsikre seg om at domstolen kan få et klart svar på helsetilstanden til French etter utsettelsen på åtte dager slik forsvarer André Mwila ba om.

Norske leger

Mwila ba om åtte dager slik at blant annet norske leger skal kunne komme ned å vurdere helsetilstanden til Joshua French og slik at hans klient kan bli frisk.

I retten fredag ble det sagt at French var aggressiv etter at saken ble stanset tirsdag grunnet utilfredsstillende tolketjeneste. Han skal ha vært uvillig til både å snakke med sin mor og sin advokat Hans Marius Graasvold. Det kom også fram at han skal lide av hukommelsestap.

Etter hastemøtet mellom partene og fengselet torsdag sa aktor Katenda Nkulu til norske medier at han mente French ikke var syk, og at det var skuespill fra nordmannen.

Opphisset aktor

Fredag hisset aktoren seg opp da Mwila ba om utsettelse og blant annet viste til at French svettet i retten. Nkulu mente det var helt normalt og at ethvert friskt menneske svetter.

Grunnen til at saken ikke kunne starte opp igjen 17. januar, er at dette er fridag i Kongo.

Dagen feires som frigjøringsdagen til Den demokratiske republikken Kongo. Den markeres til minne om at Laurent-Désiré Kabila, faren til den sittende presidenten, tok makten i et kupp. (NTB)

Organisasjon hjelper French

Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve, som bekjemper dødsstraff, har engasjert seg for å få løslatt Joshua French.

Da den drapstiltalte nordmannens mor, Kari Hilde French, ankom fengselet i Kinshasa fredag morgen, hadde hun med seg et fire siders brev fra den britiske delen av organisasjonen, Reprieve UK.

Brevet, som ble delt ut til det ventende pressekorpset, er en henstilling til den militære domstolen som behandler rettssaken.

Retten oppfordres til å vurdere lovligheten av at nordmannen prøves for en slik domstol siden han er tiltalt for et drap i et militært fengsel. French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland som ble funnet død på cellen i N'dolo-fengselet 18. august i fjor.

- Bryter med grunnloven

Reprieve UK mener rettssaken blant annet bryter med den kongolesiske grunnloven.

«Hans rettssak er et åpenbart brudd på Kongos forpliktelse til å respektere kravet til en rettferdig saksbehandling i henhold til det Det afrikanske menneskerettighetssystemet», heter det i brevet.

Det pekes også på at uavhengig av at han feilaktig stilles til doms for et militært tribunal, er det stor fare for at han ikke får en rettferdig dom.

«Det var svært alvorlige bekymringer vedrørende behandlingen han fikk under den første rettssaken. Det er dessverre ingen grunn til å tro at en videre behandling i en militær domstol eller et tribunal vil være noe mer rettferdig enn den han allerede har fått», skriver advokaten Joe Middleton som blant annet har spesialisert seg på dødsstraff og menneskerett.

Brevet er datert 20. desember i fjor.

Mer fra Dagsavisen