Verden

Republikansk brakseier

VALG: Republikanerne sikret seg flertall i både Senatet og Kongressen i nattens mellomvalg.

NEW YORK (Dagsavisen): ”Republikaneren Mitch McConnell fra Kentucky har blitt gjenvalgt til Senatet”. Den første av mange nyhetsmeldinger tikket inn like etter at valglokalene stengte, og satte tonen for det som skulle bli en festkveld for det republikanske partiet.

Like etter fulgte republikaner Shelley Moore Capito opp ved å vinne over demokraten Natalie Tennant i West Virginia, der demokratene har hatt senator siden 1959.

Lenge før midnatt valgnatta var det klart at republikanerne sikret seg flertall i både Senatet og Kongressen, for første gang på åtte år. Republikanske seirer i delstater der det var spådd dødt løp rant inn: Kansas, Arkansas, Iowa, North Carolina og Georgia.

Laber stemning

På den liberale valgvaken i Brooklyn var stemningen optimistisk helt til det siste. Men de fleste var forberedt på det en deltaker kalte ”scener fra en skrekkfilm”.

Organisator Justin Crabs (36) tror ikke en republikansk styrt Kongress vil endre den allerede vanskelige politiske situasjonen i Washington DC.

- Vi går fra å få lite gjort til å kanskje få enda mindre gjort, sier Crabs til Dagsavisen.no.

Republikanerne har kontrollert Representantenes hus siden 2010, mens demokratene har kontrollert Senatet, Kongressens overhus. Republikanerne var spådd å vinne klart, men at de selv i tradisjonelt demokratiske delstater som Maryland og Illinois vant kampen om guvernørjobben, fikk kommentatorer til raskt å snakke om en republikansk bølge.

Les også: Starter jakten mot presidentvalget

Upopulær Obama

Noe av grunnen til republikanernes brakseier er en bred misnøye med president Barack Obama, som sliter med svært lav oppslutning blant både egne og uavhengige velgere. Også blant selverklærte liberalere i Brooklyn er det få som har noe positivt å si om presidenten.

- Obama hadde muligheten til å endre ting, men valgte å la være. Jeg er veldig skuffet over ham, sier Josch Bolotsky (30) til Dagsavisen.no

Han mener økonomisk politikk, overvåking, fangeleiren Guantanamo og borgerretigheter er områder der presidenten har sviktet sine progressive velgere.

- Han har ikke vært progressiv som jeg skulle ønske, sier Sarah (23).

Neste to år

Hvordan de neste to årene vil se ut, kommer an på om de to partiene vil klare å samarbeide bedre enn de har gjort så langt.

- Den nye lederen av Senatet, republikaneren Mitch McConnel, og president Barack Obama vil ha et valg: Konfrontasjon eller samarbeid, skriver William A Galston ved tenketanken Brookings Institution.

Barack Obama vil kommentere det labre valgresultatet i dag. Da demokratene gikk på en alvorlig valgsmell i 2010, kalte Obama det for ”en omgang juling”.

- Han må finne et annet ord for juling i år, foreslår CNNs kommentator.

Heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

USA-ekspert venter strid om Obamas fullmakter

USA-ekspert Jan Arild Snoen tror president Barack Obama vil fortsette å gå rundt Kongressen for å få gjennomført enkelte saker etter at republikanerne har fått flertall i begge kamre.

Republikanerne sikret seg natt til onsdag flertall også i Senatet, og har dermed flere representanter enn demokratene i begge kamre i Kongressen.

USA-ekspert og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen tror imidlertid ikke det vil få veldig stor betydning for politikken framover.

– Det at republikanerne har hatt flertall i Representantenes hus, har allerede gjort Obamas manøvreringsmuligheter begrenset. Han har gått rundt Kongressen for å få gjennomført en del saker, blant annet på miljøområdet, og jeg antar at han vil fortsette med det. Det blir en strid framover om hva presidenten faktisk har fullmakt til å gjøre, sier Snoen til NTB.

Han mener republikanerne kom godt ut mellomvalget etter at de sikret seg minst 52 av de 100 setene i Senatet.

– Det var forventet at republikanerne skulle vinne Senatet, men de har gjort det bedre enn forventet. De har tatt alt som var realistisk bortsett fra én stat – New Hampshire. Samlet sett er det et riktig godt valg for republikanerne, mener Snoen. (NTB)

Historisk senator-valg i South Carolina

For første gang siden den amerikanske borgerkrigen er det valgt en svart senator fra sørstatene. Tim Scott fra South Carolina er dermed historisk.

Den 49 år gamle republikaneren ble utnevnt til midlertidig senator i 2012, etter at den forrige senatoren fra South Carolina gikk av.

Tirsdag vant han velgernes gunst og ble med det den første folkevalgte svarte senatoren fra sørstatene siden den amerikanske borgerkrigen tok slutt i 1865.

Tim Scott er sønn av en hjelpepleier og vokste selv opp i fattigdom. For det republikanske partiet, som lenge har kjempet mot stempelet som et parti for de hvite, er han derfor gull verdt.

Scott står i sterk kontrast til senatoren som i flere tiår representerte South Carolina i Kongressen. Strom Thurmond var i mange år en iherdig motstander av å gi USAs svarte rettigheter og kjempet hardt for segregering. (NTB)

Yngste kongresskvinne noensinne valgt i New York

En 30 år gammel republikaner fra delstaten New York ble tirsdag den yngste kvinnen som noensinne er valgt til Kongressen i USA.

Elise Stefanik, som tidligere har vært praktikant hos president George W. Bush i Det hvite hus, slo sin demokratiske rival, filmprodusenten Aaron Woolf, i sin valgkrets i den nordlige delen av New York.

Stefanik slo dermed rekorden til Elizabeth Holzman fra Brooklyn som ble valgt i 1972 da hun var 31 år gammel.

Den yngste mannlige kongressrepresentanten noensinne var William Charles Cole Claiborne som var 22 år gammel da han ble valgt i 1797, til tross for at han var for ung. Flere har de siste årene blitt valgt da de var 25 eller 26 år gamle.

I henhold til USAs grunnlov må man være 25 år for å bli medlem av Representantenes hus og 30 for å bli senator. (NTB)

Mer fra Dagsavisen