Verden

Republikanerne trosser lærdommen fra 2012-valget

Valgkampen i USA blir stadig styggere.

Av Tarjei Kramviken

En usedvanlig skitten påskeuke understreker at de republikanske kandidatene har beveget seg langt fra medisinen som ble anbefalt etter at partiet tapte valget i 2012.

Mens det er påskeferie i Norge, har det vært hverdag i USA. Og påskeuken har vært den kanskje styggeste så langt i det som allerede har vært en usedvanlig skitten nominasjonskamp hos republikanerne.

Etter Mitt Romneys tap for Barack Obama i presidentvalget for snart fire år siden laget partiet en «obduksjonsrapport» for å finne ut hva som gikk galt.

Blant hovedkonklusjonene da var at partiet måtte bli mer inkluderende og utvide sin appell blant ikke-hvite amerikanere, blant kvinner og blant yngre velgere.

Rapportens forfattere mente også at nominasjonsprosessen burde strømlinjeformes for å gi partiets kandidat bedre tid til å drive valgkamp mot demokratene, ikke mot hverandre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dro inn ektefellene

Den svært skitne valgkampen mellom Trump og Cruz nådde en foreløpig topp forrige uke.

Det startet med en annonse fra en Trump-fiendtlig gruppe med et utfordrende bilde av Melania Trump, eiendomsmogulens modellkone, med en oppfordring om å stemme på Ted Cruz med mindre folk vil ha henne som USAs neste førstedame.

Trump svarte med å true «Løgner-Ted», som han konsekvent kaller Cruz, med å «spill the beans» – avsløre en hemmelighet – om Texas-senatorens kone.

Så videreformidlet han en twittermelding der et lite flatterende bilde av Heidi Cruz var kombinert med et flatterende bilde av Melania Trump med påskriften «Trenger ikke å «spill the beans». Bildene er verdt tusen ord».

Les kommentar: Redselen for Donald Trump

Ordkrig mellom kandidatene

– Donald, du er en sutrete feiging. Se til helvete å la Heidi være i fred, sa en tydelig rasende Cruz.

Påskeuken toppet seg ikke før sladrebladet National Enquirer påsto at Cruz hadde vært utro en rekke ganger. Cruz avviser oppslaget som ren løgn og påpekte at bladet har nære forbindelser til Trump.

Det er langt fra første gang Trump er blitt beskyldt for skitten valgkamp og for å komme med kvinnefiendtlige uttalelser.

Innvandringspolitikk

Latinamerikanere, en voksende minoritetsgruppe som utgjør omtrent 17,4 prosent av befolkningen i USA, var en annen gruppe obduksjonsrapporten pekte på at republikanerne måtte øke sin appell blant å gjenvinne Det hvite hus.

Trumps lovnader om å bygge en mur på grensen mot Mexico, hans omtale av mexicanere som «voldtektsmenn» og den svært harde innvandringspolitikken gjentas gang på gang under mangemilliardærens valgmøter.

Også Ted Cruz, som selv har cubansk far, er sterk motstander av å reformere immigrasjonssystemet, ett av de aller viktigste spørsmålene for de latinamerikanske velgerne.

Les også: Trump og Clinton vant stort i Arizona

Har skapt entusiasme

Samtidig har valgdeltakelsen på republikansk side vært usedvanlig høy i årets valgkamp. Trumps budskap er at han mobiliserer nye velgere som tidligere enten var uavhengige eller demokrater.

Mange velgere har fortalt NTB og andre medier at de føler Trump snakker deres språk, ikke er preget av den politiske maskinen i hovedstaden og dermed har vekket en entusiasme de ikke har følt tidligere.

Stadig mer tyder nå på at valgkampen vil fortsette helt fram til California, USAs mest folkerike stat, holder valg 7. juni. Republikanernes kandidat blir kanskje ikke klar før partiets landsmøte i Cleveland fra 18. til 21. juli. (NTB)

Les også: USAs «Grand Old Party» – en tragisk utvikling

Mer fra Dagsavisen