Verden

Rekordvarmt også i Danmark og Moskva

Ikke bare i ni norske fylker, men også i Danmark og den russiske hovedstaden Moskva var forrige måned den varmeste januarmåned som noen gang er målt.

– Vi setter rekord med 5,5 grader i gjennomsnitt. Det er det varmeste siden vi begynte å måle i 1873, sier vakthavende meteorolog Henning Gisselø ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Den forrige rekorden var fra 2007, da gjennomsnittstemperaturen i Danmark var 5,0 grader i årets første måned. At en gjennomsnittsrekord for en hel måned i hele landet blir slått med hele 0,5 grader, er svært uvanlig.

Les også: Iskant-debatten: Til og med Senterungdommen raser 

I Russlands hovedstad Moskva lå temperaturen i forrige måned i snitt på om lag 0 grader. Også her var været det varmeste siden målingene begynte på 1870-tallet. Temperaturen lå over 9 grader høyere enn normalt, opplyser det russiske meteorologiske instituttet Rosgidromet.

I Norge var det i forrige måned rekordhøye snittemperaturer i alle fylker sør for Nordland. Temperaturen i Oslo lå 7,1 grader over normalen. På Sunndalsøra i Møre og Romsdal ble det satt ny nasjonal varmerekord for januar rett etter nyttår.

Både i Norge og de fleste andre steder på kloden har gjennomsnittstemperaturene gradvis steget som følge av den globale oppvarmingen. Varmerekorder settes dermed oftere enn om klimaet hadde vært stabilt.

Mer fra Dagsavisen