Verden

Rekordhøy stråling ved atomkraftverk

JAPAN: Strålingen ved det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan har steget med mer enn en femdel. De rekordhøye strålingsverdiene vekker internasjonal bekymring.

Målinger nær en gruppe tanker som inneholder radioaktivt vann viser stråling på opp til 2.200 millisievert (mSv), opplyste atomreguleringsmyndigheten (NRA) onsdag. Både dette og det tidligere rekordnivået på 1.800 mSv er nok til å ta livet av mennesker på få timer.

Fukushima-anlegget ble 11. mars 2011 rammet av et kraftig jordskjelv fulgt av en flodbølge på 15 meters høyde.

Onsdag ble området rundt Japans hovedstad Tokyo rammet av et nytt jordskjelv, men dette gjorde ikke skade på atomkraftverket 220 kilometer lenger nord.

Bekymring

Lekkasjer av vann som er forurenset av radioaktivitet skaper internasjonal uro over situasjonen ved Fukushima. Den japanske regjeringen har forsøkt å dempe bekymringene ved å bevilge 47 milliarder yen, eller nesten tre milliarder kroner, til nye sikkerhetstiltak.

Men professor Hiroaki Koide ved universitetet i Kyodo frykter at de nye lekkasjene skal føre til at grunnvannet i området rundt atomkraftverket blir forurenset.

– Tankene med det radioaktive vannet er ikke robuste, mener han.

– De har vært et problem siden de ble bygd for to år siden, sier Koide som er spesialist på reaktorteknologi. Han betegner regjeringens løfte om å gripe aktivt inn i arbeidet med å rense opp ved Fukushima Daiichi som «for lite og for sent».

Kjølevann

De tre store tankene der det nå er målt svært høy stråling, ble bygd i all hast for å oppbevare kjølevann som er sterkt forurenset etter bruk ved atomkraftverket. Disse tankene ble skrudd sammen av stålplater, og fra en av dem rant det nylig ut 300 tonn vann.

Ulykken ved Fukushima Daiichi førte til nedsmelting av brenselstaver i tre av anleggets seks reaktorer. Lufta, vannet og maten i området ble forurenset og rundt 160.000 mennesker måtte evakueres fra sine hjem.

Utslippene nådde toppen omtrent en måned etter tsunamien. Havstrømmer har senere tynnet ut vannet som ble forurenset av strålingen, og strålingsnivået ventes å være ufarlig når dette vannet om noen år når vestkysten av USA og Canada.

Mer fra Dagsavisen