Verden

- Reis utenfor Sotsji

RUSSLAND: Journalister og politikere som reiser til Sotsji-OL har et ansvar for også å fortelle om vanlige russeres liv og ta opp menneskerettighetssituasjonen i landet, mener redaktør Gregory Shvedov.

INTERVJUET

Hvem: Gregory Shvedov, redaktør for nyhetsnettstedet Caucasian Knot.

Hva: Advarer mot terror­angrep i regionen der Sotsji-OL arrangeres.

- Jeg vil oppfordre alle til å oppsøke andre områder enn OL-anleggene. Folk bor i denne utrygge regionen, de trenger deres oppmerksomhet, sier russiske Gregory Shvedov.

Han er redaktør for det uavhengige nyhetsnettstedet Caucasian Knot og er i Oslo for å informere om menneskerettighetssituasjonen i Russland før Sotsji-OL 7. februar. På et seminar arrangert av blant annet Den norske Helsingforskomiteen, oppfordrer Shvedov journalister å tegne livsforsikring og reise utenfor OL-anleggene. Massive sikkerhetstiltak og store politistyrker vil sørge for sikkerheten i OL-byen, men utenfor sportsanleggene er det stor terrorfare, mener Shvedov.

- Det er en reell trussel for selvmordsbomber og andre terrorangrep i dette området, og OL øker faren. Terrorgruppene har midler til å gjennomføre dette, det har vi allerede sett i det store angrepet i Volgograd før nyttår, og russiske myndigheter er ikke i stand til å stoppe dem. Det er i denne konteksten OL arrangeres, sier Shvedov til Dagsavisen.

Modige helter

Sotsji ligger ved Svartehavet sør i Russland, ikke langt unna ligger Tsjetsjenia og Dagestan som nå er blitt sentrum for opprøret mot russiske sentralmyndigheter. Islamistiske opprørere i Nord-Kaukasus har truet med å angripe lekene. I desember ble minst 34 personer drept i selvmordsangrep i byen Volgograd. Caucasian Knot har talt opp 33 terrorangrep i de sørlige delene av Russland i løpet av fjoråret. Åtte av dem var selvmordsbombere.

I tillegg lever folk med undertrykkelse og trusler fra russiske myndigheter, menneskerettighetsforkjempere blir møtt med urettferdige rettssaker, forteller Shvedov.

Selv bor og jobber han i Moskva, men Caucasian Knot har medarbeidere i Nord- og Sør-Kaukasus. Shvedov kaller journalistene som bor der helter.

- Jeg beundrer dem. Flere har hatt muligheten til politisk asyl i Europa, men har valgt å bli. Det er en kamp å jobbe i Nord-Kaukasus.

- Hvilke hindringer møter de?

- De blir overvåket og risikerer å bli drept. En av våre journalister ble drept sist sommer, like ved huset sitt. Han hadde tidligere opplevd at det ble skutt på bilen han satt i. Vi etterforsker nå hva som har skjedd, men er langt unna svaret. Det er mange uløste drap på journalister i Russland.

- Hvordan ser lokalbefolkningen i Sotsji på OL?

- Det er blandet. I starten var mange positive fordi de tenkte de kunne tjene penger på det, men etter hvert har det vist seg at det blir komplisert. Det er også mye frykt, på nyttårsaften var det langt færre ute i gatene enn vanlig.

- Anerkjenn aktivister

- Kan den internasjonale oppmerksomheten som følger med OL ha en positiv effekt på menneskerettighetssituasjonen?

- Det kan bli en kortvarig positiv effekt nå i forkant og under OL fordi Putin reagerer på internasjonalt press og vil ha et godt image, men det finnes ingen demokratisk utvikling. Russland går utvilsomt feil vei og OL endrer ikke på det. Russiske myndigheter ønsker ikke å åpne opp. Ledernes fine ord nå endrer ikke realiteten.

- Hva med boikott? Bør utenlandske statsledere bli hjemme?

- Nei, ikke om de sørger for å utnytte mulighetene til å si ifra. Politikere som reiser bør ikke bare juble på tribunene, de bør også bruke besøket til å anerkjenne menneskerettighetsaktivister og uavhengige journalister. Nevn et navn, gi en liten kommentar i et intervju, det kan være nok for å sende et tydelig signal om at dette er noe Europa verdsetter.

- Var det en god eller dårlig idé å legge OL til Sotsji?

- Det kommer an på hva som skjer etterpå. Om resultatet blir en gambling-sone som er en av ideene som diskuteres nå, har alle disse pengene vært fullstendig bortkastet, men om anleggene og området i stedet brukes på idrettsutøvere i regionen vil det være bra. Det er det behov for.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen