Verden

Redningsaksjon i gang i Thailand: – Dette er D-dagen

Etter en svært krevende redningsoperasjon er fire av de tolv guttene reddet ut fra grotten i Thailand. Arbeidet med å få ut de åtte gjenværende guttene og treneren deres fortsetter mandag.

Bilde 1 av 0

På en pressekonferanse sent søndag kveld lokal tid opplyste provinsguvernør Narongsak Osottanakorn at redningsoperasjonen vil få et opphold på mellom 10 og 20 timer.

En av grunnene til det er at oksygenflaskene som brukes, er tomme og må fylles igjen. I tillegg må spesialdykkerne hvile før de kan fortsette den svært krevende og farefulle operasjonen.

Til sammen 90 spesialdykkere har deltatt i redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere, mens 40 kommer fra Thailand.

Fikk beroligende middel

Den danske dykkeren Ivan Karadzic, som deltar i redningsoperasjonen, sier til den danske rikskringkasteren DR at de fire guttene som er reddet, fikk et beroligende middel før de ble fraktet ut.

– Hensikten var å unngå at de skulle få panikk, forteller han. Karadzic opplyser videre at guttene var festet med line til dykkerne som berget dem ut.

Han sier også at det ikke er snakk om at redningsoperasjonen har tatt pause.

– Den fortsetter gjennom hele natten. Men vi har brukt alle oksygentankene, og nye tanker må på plass før neste gruppe kan hentes ut, forklarer han.

Mer regn

De ni som er igjen, oppholder seg fortsatt på steinhyllen inne i kammeret fire kilometer inn i grotten der de har sittet fast i over to uker.

Søndag var værforholdene gunstige, og vannstanden inne i grotten hadde sunket. Det gjorde at redningsarbeidet gikk raskere enn først antatt. Men natt til mandag lokal tid begynte det å regne kraftig igjen. I tillegg nærmer oksygennivået inne i grotten seg et farlig lavt nivå. Dermed kjemper redningsmannskapene både mot klokka og mot vannet.

– I god form

På søndagens pressekonferanse opplyste guvernør Narongsak at de fire guttene som ble reddet ut, var de som ble vurdert til å ha den beste helsetilstanden av de 13.

Guvernør Narongsak sa også at han hadde fått snakket med guttene, og at de synes å være i relativt god form, omstendighetene tatt i betraktning. De er alle sendt til sykehus for omfattende legesjekk.

Dykket i 1 kilometer

Ifølge en redningsarbeider som avisa Guardian har snakket med, hadde vannstanden inne i grotten sunket så mye at det var mulig for guttene å ta seg fram til fots flere steder i stedet for å måtte svømme eller dykke.

Likevel måtte guttene dykke i til sammen 1 kilometer, fortalte guvernør Narongsak.

De to første kom ut av grotten klokka 17.40 lokal tid, iført heldekkende dykkermasker og dykkerdrakter. Om lag to timer senere kom de to neste guttene.

Spente foreldre 

En hel verden har fulgt grottedramaet, og det er et stort antall pressefolk på stedet. Også mange pårørende til de 13 har samlet seg ved grotten. Da nyheten kom om at de første guttene var ute, spredte det seg en lettet stemning.

Før redningsoperasjonen begynte søndag, sperret politiet av et stort område rundt inngangen slik at redningsmannskapene kunne jobbe uforstyrret.

Også foreldre og andre slektninger av de 13 måtte flytte seg bort fra det avsperrede området. Guvernør Narongsak ville ikke oppgi navnet på de fire som er reddet, så spente foreldre måtte vente i uvisse.

(NTB)

Fakta om redningsaksjonen i Thailand

* 23. juni ble et fotballag med tolv gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25 år gamle trener meldt savnet etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand.

* 2. juli, etter en storstilt leteaksjon, ble de 13 funnet i live om lag fire kilometer inne i grotten.

* 6. juli omkom en thailandsk dykker da han skulle plassere oksygenflasker inne i grotten, som del av forberedelsene til å frakte guttene ut.

* Redningsarbeidet er svært krevende fordi store nedbørsmengder har ført til at grotten er oversvømt. De siste dagene har det imidlertid vært lettere vær og vannstanden i grotten har sunket.

* Søndag 8. juli ble de første fire guttene reddet ut.

* Provinsguvernør Narongsak Osottanakorn opplyste søndag at redningsoperasjonen tar pause og blir gjenopptatt mandag.

(Kilder: Guardian, AFP, DPA)

Mer fra Dagsavisen