Verden

- Rasistisk dekning

RASISME?: Uten sitt blonde hår ville jenta som ble funnet i en romleir i Hellas neppe fått verken politibeskyttelse eller medie­oppmerksomhet.

NEW YORK/OSLO (Dagsavisen): Hun er blitt beskrevet som en «blond engel» i greske medier, og fått massiv pressedekning verden over, den lille blonde jenta som i forrige uke ble funnet i en romleir i Hellas.

Paret jenta ble funnet hos er ikke hennes biologiske foreldre, og saken er blitt dekket som en bortføringssak, noe paret avviser. Siste nytt i den mye omtalte saken er at et par som kan være jentas biologiske foreldre er blitt avhørt i Bulgaria.

Tunku Varadarajan, kommentator i The Daily Beast og stipendiat ved The Hoover Institution ved Stanford University, er en av mange som reagerer på den massive pressedekningen.

«Reddet av rasisme»

Han mener det ikke er noen tvil om at jentas blonde hår er grunnen til både politiets innsats og den massive mediedekningen. Den lille jenta ble «reddet av rasisme», skriver han i sin kommentar, og utdyper overfor Dagsavisen:

- Gresk politi var på jakt etter våpen og narkotika, men droppet straks letingen da de så en blond liten jente i romleiren. Paret skal ha fem-seks andre barn de heller ikke har biologisk tilknytning til, men som vi ikke hører noe om. Stillheten rundt de andre barna, som etter alt å dømme ikke er blonde, er påfallende, sier Varadarajan til Dagsavisen.

Han reagerer også på den enorme dekningen saken har fått, i både form og innhold.

Uvant

- Jeg reagere på teateret, følelsene og hysteriet som har fulgt denne saken. Det er åpenbart fordi hun er blond og paret hun er funnet med er mørke. Vi er ikke vant til dette, det strider mot den naturlige orden.

Varadarajan sier det var skremmende å se hvor raskt vestlig høflighet ble erstattet av en type genetisk forståelse uten rot i virkeligheten.

Bildet av paret med mørkt hår og hud og med den lille bleke blonde jenta mellom seg gjorde at den til vanlige siviliserte vestlige høfligheten forsvant i løpet av sekunder, sier Tunku Varadarajan.

- Folk ser på bildet og tenker: Alt er galt med dette bildet. De ser ut som marginaliserte, mistenkelige folk, mens jenta omtales som «en blond engel», sier Varadarajan.

Rasistisk oppmerksomhet

At de ikke-biologiske foreldrene er romfolk, gjør situasjonen enda verre.

- At romfolk så lenge har blitt sett på med mistenkelighet i Europa, og denne kontrasten med den lille jentas blondhet, gjør at hendelsen eskalerte så raskt den gjorde, sier Varadarajan.

Også forfatter Louise Doughty reagerer. Saken har blitt omtalt som en bortføringssak, til tross for at eksperter sier de aldri har hørt om romfolk som stjeler barn noe sted. Forestillingen om at romfolk bortfører hvite barn er snudd på hodet, skriver Doughty, og påpeker at europeiske stater, som Sveits, derimot frarøvet hundrevis av romfolks barn mellom 1926 og 1972.

Greske myndigheter har nå bedt Interpol hjelpe dem i å finne ut hvem «Maria» er gjennom DNA-prøver, og har bedt alle medlemslandene om å sjekke sine nasjonale DNA-registre.

I kjølvannet av den såkalte «Maria-saken», er folk med rombakgrunn blitt mistenkt for lignende forhold andre steder. Mandag ble en sju år gammel blond jente hentet i en romleir i Dublin i Irland og skilt fra foreldrene etter mistanke om at barnet kunne være bortført. Mistanken viste seg å være feil.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen