Verden

Raseriet mot politivold vokser

Protestene fortsetter i New York etter at nok en politimann er frikjent for drapet på en ubevæpnet svart mann. Nesten halvparten av hvite ser på svarte menn som voldelige, viser en undersøkelse.

NEW YORK (Dagsavisen): «Jeg får ikke puste!» Det var 43 år gamle Eric Garners siste ord. Garner gjentok ordene elleve ganger mens han ble kvalt av en politimann på Staten Island i New York i sommer. Seksbarnsfaren var ubevæpnet og brukte ikke vold. En forbipasserende filmet hele hendelsen. Likevel ble politimannen som brukte det kontroversielle nakkegrepet som drepte Garner, denne uka frikjent av en jury i New York.

Natt til i går var det nok en gang store demonstrasjoner i New York, og sinnet ser ikke ut til å legge seg.

Sterke reaksjoner

«Jeg får ikke puste», er også slagordet i de store demonstrasjonene. Frikjennelsen og protestene kommer bare en drøy uke etter at en annen politimann slapp tiltale for drapet på en 18 år gammel svart ubevæpnet mann i Ferguson, Missouri i høst.

Drapene og frikjennelsen har sparket i gang en bred debatt om hvorfor så mange svarte menn blir drept i USA, ofte av hvite politimenn.

Corinne McConnaughy ved the George Washington University sier volden henger sammen med hvordan svarte menn blir oppfattet av USAs hvite majoritet.

Hun står bak en undersøkelse som viser at over 40 prosent av hvite amerikanere ser på «alle» eller «nesten alle» svarte menn som voldelige. Det er noe av grunnen til at politimenn, som må ta raske avgjørelser i dramatiske situasjoner, reagerer med vold mot svarte menn, sier McConnaughy.

- USAs rettssystem har historisk sett blitt brukt som en del av etableringen av en rasedelt sosial orden, sier McCannaughy, og viser til slaveriet og de rasedelte lovene som lenge definerte svarte som mindre verdt enn hvite.

- Kriminaliseringen av svarte menn var vesentlig og overlagt. Ideen om svarte menn som voldelige kriminelle har en lang og dyp historie her. Det er en idé i den amerikanske psyke, enten vi liker det eller ikke, sier McConnaughy til Dagsavisen.

 

Ber om kamera

Som svar på hendelsen i Ferguson, foreslår president Barack Obama å utstyre amerikansk politi med kameraer for å forhindre og dokumentere rasistisk motivert og overdreven vold mot svarte menn. Obama sier han vil be om 75 millioner dollar for å skaffe amerikansk politi over hele landet 50.000 kameraer. I en region i California gikk antall klager mot politiet ned med 88 prosent etter at politiet begynte å bruke kameraer på kroppen.

Ikke alle er overbevist om at det er nok. Det helt tydelige videoopptaket av drapet på seksbarnsfaren Eric Garner, som sto helt stille da han ble tvunget i bakken med et kontroversielt nakkegrep, var ikke nok til å stille politimannen til ansvar.

 

Mistet tilliten

Barack Obama ble valgt til USAs første svarte president i 2008, noe som ble sett på som en stor triumf for landet der det fram til midten av 1960-tallet forgikk lovlig segregering i sør. Det er fortsatt store økonomiske forskjeller mellom hvite amerikanere og svarte, som utgjør rundt 13 prosent av befolkningen. Hvite står for 77 prosent av befolkningen i USA, og en enda større del av USAs politistyrke.

Corinne McConnaughy påpeker at stereotypene, spesielt om svarte menn, lever godt så lenge store deler av USAs hvite befolkning hovedsakelig får informasjon om svarte gjennom mediene, på grunn av bred sosial ­segregering.

Avtroppende justisminister Eric Holder sier det er behov for endringer, blant annet i etterforskningen av misbruk og brudd på borgerrettighetene. USAs justisdepartement har åpnet en føderal etterforskning av hendelsen der Garner døde. Også Barack Obama medgir at USA har et problem.

- Når noen i dette landet ikke får lik behandling etter loven, er det et problem. Og som president er det min jobb å hjelpe til med å løse det, sa Barack Obama i kjølvannet av frikjenningen i New York, og debatten om politivold mot svarte menn.

For mange svarte amerikanere er frikjennelsen dråpen. Radiostasjonen NPR tok opp en samtale mellom faren til Eric Garner, som ber demonstrantene om å beholde roen, og en frustrert, nesten desperat, svart mann på gata i New York. Faren insisterer på å beholde roen. Den uidentifiserte mannen blir utålmodig: «Hvor er vi på vei? Hva er framtida for meg? Du vet hva jeg prøver å si, for mitt barn, for min sønn? Hva er hans framtid?»

Mer fra Dagsavisen