Fra venstre: australske Peter Greste, canadisk-egyptiske Mohamed Fahmy og egyptiske Baher Mohammed ble dømt til lange fengselsstraffer for sin jobb for Al Jazeera. FOTO: NTB SCANPIX

Raser mot sjokkdom

FENGSEL: Verden rundt fordømmes den strenge dommen mot tre journalister i Egypt.

Mohamed Fahmy klamret seg til gitrene i fangeburet, mens politiet brukte makt for å dra ham ut av rettssalen. Peter Greste slo i buret, og holdt så en knyttneve utfordrende i været.

«De vil betale for dette, jeg lover de vil betale for dette», ropte Mohamed Fahmy etter at en fengselsdom på sju til ti år ble avsagt mot ham og to andre Al Jazeera-journalister i Egypt i går.

 

Følelsesladd

Stemningen i rettslokalet i Kairo var intens og følelsesladd, og mange brøt ut i rop og gråt da dommen falt.

To av journalistene er dømt til sju års fengsel. Den tredje journalisten, Baher Mohamed, er dømt til ti år bak lås og slå, for å ha kringkastet «et forvrengt bilde av situasjonen» i Egypt.

 

Sterke reaksjoner

De tre har sittet fengslet i 177 dager og reaksjonene mot gårsdagens dom er sterke. Al Jazeera skriver på sine nettsider at dommen mot deres tre journalister er ulogisk, ufornuftig og urettferdig.

- Tre av våre kolleger er blitt dømt til fengsel for å gjøre en strålende jobb som journalister. De er skyldige i å forsvare folks rett til å vite hva som skjer i verden sier sjefredaktør Al Anstey ifølge Al Jazeera.

Mediehuset ber om at dommen blir omgjort. Dommen kan ankes, og de tre kan bli benådet.

Australske Peter Grester får støtte fra Australias utenriksminister Julie Bishop som kaller dommen uhørt.

- Australias regjering er sjokkert over dommen. Vi er dypt forferdet, og forskrekket over den lange dommen, sier Bishop.

Også elleve andre som ikke var til stede i retten, inkludert tre utenlandske journalister, ble idømt ti år lange straffer.

 

Hard motstand

Tre egyptiske studenter, som sier de ikke har hatt noe å gjøre med Al Jazeera og har klaget over mishandling i varetekt, fikk også sju års fengsel, også de dømt for å ha kringkastet et forvrengt bilde av situasjonen i Egypt.

Etter at president Mohamed Mursi ble avsatt i et militærkupp i juli i fjor, har Egypts nye myndigheter slått hardt ned på meningsmotstandere og spesielt tilhengere av Det muslimske brorskapet, som nå er blitt forbudt. Også journalister og studenter har fått gjennomgå. Tidligere har retten dømt 683 medlemmer av brorskapet til døden.

 

USA gir penger

Dommen kommer kort tid etter at USAs utenriksminister John Kerry besøkte Egypts omstridte regjering, og lovet å frigi 575 millioner dollar, hovedsakelig til militæret, fra USA til Egypt. Kerry har fått kritikk for timingen for pengeoverføringen og møtet med Egypts president Al-Sisi. Etter møtet skrøt Kerry av at landets nye regjering, som han sa virket som om de virkelig ville gjeninnføre rettsstatens prinsipper. Nå skal Kerry ha snudd.

- Jeg grøsser. Det var meget strengt, sier Kerry som understreker at han med en gang han hørte dommen ringte til sin egyptiske kollega for å formidle sin «sterke misnøye».

Han sier ingenting om å stanse bistandsoverføringene.

Menneskerettsorganisasjonen Human Right Watch fordømmer også dommen, og mener USAs egne lover gjør at landet ikke kan sette i gang bistandsprogrammet for Egypt igjen etter dommen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no