Verden

Raser mot koranbrenning

– Død over Amerika! Raseriet brer seg i Afghanistan etter koranbrenningen. Flere demonstranter er drept i sammenstøt med politiet.

– Religionen ligger i bunnen, men forklarer ikke alene det som skjer, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken til NTB.

De verste opptøyene fant sted i hovedstaden Kabul og byen Jalalabad øst i landet i dag. Rasende demonstranter ropte slagord mot USA, og i Jalalabad brente en gruppe studenter en dukke av president Barack Obama.

Biler og vinduer ble knust, og afghanske politifolk åpnet ild mot menneskemengden. Minst fem personer er drept og flere såret, sier lokale tjenestemenn og kilder til AFP.

I Kabul ble et gjestehus i et boligkompleks for 1.500 utlendinger påtent, og den amerikanske ambassaden ble stengt og omringet av soldater. Den amerikanske militærbasen Camp Phoenix i Jalalabad ble pepret med steiner.

Tillitskrise

Harpviken peker på en jevn og gradvis forverring av tilliten mellom de utenlandske soldatene og mange afghanere over flere år. Stadig flere opplever det utenlandske nærværet som en okkupasjon.

Men samtidig er skuffelsen stor over at styrkene trekker seg ut.

– Det ser ut som en motsigelse, men jeg tror ikke det er det for mange afghanere. Måten de internasjonale soldatene har opptrådt på, har gjort dem til en fiendtlig styrke, men samtidig ser man det å stikke av som et svik, at man toer sine hender, mener Harpviken.

Brent som avfall

Afghanistan er et dypt religiøst samfunn der angrep på religion eller religiøse symboler flere ganger har skapt raseri.

USAs forsvarsminister Leon Panetta ba i går det afghanske folk om unnskyldning for koranbrenningen på den store Bagram-basen tidligere i uka. Flere kopier av muslimenes hellige bok skal ha blitt brent sammen med annet avfall på basen.

Også øverstkommanderende for NATO-styrken i landet, den amerikanske generalen John Allen, var raskt ute med å beklage og love gransking –  uten at det dempet gemyttene.

Sikkerhetsstyrkenes evner

Harpviken er spent på hvordan de afghanske sikkerhetsstyrkene kommer til å takle opptøyene. De skal ta over hele sikkerhetsansvaret i 2014 og har fått opplæring i skarpe oppdrag.

– Men jeg frykter at de ikke har opplæringen i å takle sivile opptøyer, sier Harpviken. Han tror styrkene kan bidra til å eskalere konflikten i stedet for å dempe den.

I dag gikk det rykter om at ni skolejenter var blitt såret i NATO-angrep, og slike meldinger nører opp under raseriet i Afghanistan.

– Spørsmålet om sivile tap er i kjernen av tillitskrisen mellom mange afghanere og de internasjonale soldatene. Det har vært veldig mange slike episoder, ifølge PRIO-direktøren.

Raseri

Demonstrasjoner i forbindelse med anklager om skjending av Koranen har flere ganger tidligere endt i voldsomme episoder og drap i Afghanistan.

Sju FN-ansatte ble drept, blant dem norske Siri Skare, da demonstranter stormet FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif i april i fjor etter at en amerikansk pastor brente Koranen.

– Slike ting vekker veldig sterke reaksjoner i Afghanistan. Vi har sett flere ganger tidligere at dette er eksplosivt, sier Harpviken og trekker blant annet fram opptøyene knyttet til Muhammed-karikaturene.

Fangebibliotek

En amerikansk kilde sier til Reuters at brenningen av Koranen fant sted etter at ansatte ved basen besluttet å fjerne en del litteratur fra fangebiblioteket.

– Disse bøkene ble fjernet fra biblioteket med gode hensikter, men de ble håndtert på en gal måte. Men det skjedde ikke som følge av mangel på respekt for islam, legger kilden til.

Amerikanske tjenestemenn sier ifølge AFP at bøkene ble tatt fra afghanske fanger på basen etter mistanke om at de brukte Koranen til å sende hverandre beskjeder. (NTB)

Mer fra Dagsavisen