Verden

Quick er frikjent igjen

Thomas Quick er nå frikjent også for drapene på de norske kvinnene Trine Jensen og Gry Storvik.

Thomas Quick ble i 2000 dømt for de to drapene, men i mai i år avgjorde lagmannsretten i Svea at han skulle få prøvd sakene på nytt. Det skjedde etter at Quick trakk tilbake sine tilståelser.

Nå har statsadvokat Bo Ericsson bestemt seg for å frafalle tiltalen, skriver Aftonbladet i sin nettutgave. Thomas Quicks tidligere tilståelse er ikke troverdig, og det finnes ikke tekniske beviser mot ham, fastslår statsadvokaten.

Quick bruker i dag navnet Sture Bergvall.

«Jeg gråter og gråter og forstår nå hvor presset jeg har vært den siste tida», skrev han på Twitter om påtalemyndighetens avgjørelse mandag.

– Helt uskyldig

Bo Ericsson er svært klar i sine uttalelser om hvorfor tiltalen mot Quick nå frafalles.

– Jeg ser ikke at det finnes rom for noen annen tolkning enn at han er helt uskyldig i dette, sier statsadvokaten.

Han peker i sitt skriv om saken på at de omstendighetene som talte for at Quick var uskyldig, ble tonet ned da saken ble lagt fram for retten.

Ericsson mener det finnes mange objektive funn som motsier Quicks tidligere forklaringer om de to drapene. Det gjelder blant annet Quicks beskrivelser av hvor ofrene lå og hvordan de ble drept. Han måtte dessuten ha hjelp til å finne stedene hvor drapene ble begått.

– Tilståelsene savner enhver troverdighet. Dersom retten hadde fått ta del i mengden av varierende og motstridende opplysninger, ville dette vært åpenbart, skriver statsadvokaten.

Åtte drap

Tiltalen er fra før blitt frafalt i tre andre drapssaker som Quick har fått prøvd på nytt. Disse sakene gjelder norske Therese Johannesen, som forsvant da hun var ni år gammel i 1988, svenske Johan Asplund, som forsvant da han var elleve år gammel i 1980, og israelske Yenon Levi, som ble funnet død i Sverige i 1988.

Trine Jensen ble funnet død utenfor Oslo i 1981, mens Gry Storvik ble funnet død i Oslo i 1985.

Tre drapsdommer mot Quick står fortsatt, men han har søkt om å få prøvd også disse sakene på nytt.

Thomas Quick ble til sammen dømt for åtte drap, men han er nå frikjent for fem av disse.

Mer fra Dagsavisen