Verden

- Putin vil bruke resultatet politisk

UKRAINA: Folkeavstemningen i Øst-Ukraina er ikke legitimt gjennomført, men Russlands president vil likevel komme til å bruke resultatet for alt det er verdt, mener norske eksperter.

Fredag besøkte Vladimir Putin den annekterte Krim-halvøya, et besøk som ble fordømt av myndighetene i Kiev. Øst-Ukraina har de siste ukene vært utsatt for omfattende blodsutgytelser, som følge av uroen som startet med at prorussere okkuperte offentlige bygg. Frykten for en fullskala borgerkrig er stor. Tross uro, har flere meningsmålinger vist at flertallet av befolkningen i landet, også i øst, ønsker et samlet Ukraina.

- Separatistene representerer ikke flertallet av folket. Folkeavstemningen som gjennomføres øst i Ukraina, blir ikke overvåket. I tillegg kontrollerer separatistene flere store byer, men de kontrollerer ikke hele de områdene som avstemningene skal gjennomføres i, så hvordan er det da mulig å gjennomføre en folkeavstemning? sier Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, og legger til:

- Men det er ikke interessant hvem som stemmer her, men hvem som teller stemmene. I dette tilfellet prorussiske separatister.

Les også: Usikre på hva de har sagt ja til

- Kan brukes politisk

Det har ikke vært lett for det internasjonale samfunn å oppdrive noen spesiell innsikt i den russiske presidentens strategi overfor et Øst-Ukraina i flammer. Annet enn at han helt klart har en strategi.

- Folkeavstemningen vil ikke komme til å bli legitimt gjennomført, men Putin kan likevel komme til å bruke resultatet politisk, sier seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

- Hvis resultatet går i separatistenes favør, kan Putin komme til å si at «dette har vi sagt hele tida. Den midlertidige regjeringen i Kiev greier ikke å integrere det østlige Ukraina, der folket nå viser at det ikke er interessert i å bli styrt av en regjering i Kiev som har tatt makten ulovlig, sier han.

- Fraskriver seg ansvar

Putin, som av Vesten beskyldes for å aktivt støtte separatistene øst i Ukraina, oppfordret onsdag til manges overraskelse de samme separatistene til å utsette folkeavstemningen inntil videre. Uttalelsen kom etter et møte med den sveitsiske presidenten Didier Burkhalter i Moskva, men Putin uttrykte likevel forståelse for de prorussiske opprørerne.

- Putin kan ha innsett at han har satt i gang en prosess som han ikke kan snu, som har ført til store forventninger i den prorussiske delen av befolkningen, så uttalelsene kan være en strategi, sier Godzimirski.

Tor Bukkvoll tror Putin rett og slett kan ha innsett at nok er nok. Russland har siden annekteringen av Krim fått omfattende sanksjoner tredd ned over hodet, med hilsen fra USA, Canada og EU:

- Han har fått viljen sin etter at Krim ble annektert. Gjennom dette utspillet fraskriver han seg ansvaret for utviklingen i Øst-Ukraina. Det kan være han også frykter en eventuell opptrapping av sanksjonene, sier han.

- Mulig avtalt spill

Denis Pushilin, som er selvutnevnt formann for «Folkerepublikken Donetsk», uttalte torsdag at han var overrasket over Putins uttalelser om å utsette folkeavstemningen, men at han respekterte den russiske presidenten.

- Utspillet fra Putin kan han selv bruke til å slå i bordet overfor Kiev og resten av verden med - et signal om at han vil stabilisere situasjonen i Øst-Ukraina. Selv om Putin trolig ønsker at folkeavstemningen gjennomføres, kan han enkelt komme med et slikt utspill i visshet om at den uansett vil bli gjennomført. Dette kan være en del av et avtalt spill, sier Godzimirski.

Separatistene i Donetsk-regionen og Luthansk diskuterte torsdag forslaget fra Russlands president. Deretter gjorde de det klart at de vil spørre folket i regionen om hvorvidt de ønsker uavhengighet. I går ble folkeavstemningen om uavhengighet fra Kiev, avholdt.

- Utnytter uroen

25. mai er det valg i hele Ukraina. Muligheten for å gjennomføre prosessen på en ryddig måte, byr på utfordringer i et land som den siste tida har vært preget av indre splid og uro.

- Dette ønsker Putin å utnytte. Den vedvarende uroen i Ukraina, vil by på store utfordringer. Russland kan deretter bruke dette til å si at valget ikke er legitimt, sier Godzimirski.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen