Verden

Putin presser på for Assad

En kompromissløs Vladimir Putin inviterer til kamp mot terrorisme – sammen med Bashar al-Assad.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): Alles øyne var rettet mot Russlands president Vladimir Putin da han for første gang på ti år deltok på åpningen av FNs generalforsamling i New York i går. Det er først og fremst den blodige borgerkrigen i Syria som dominerer debatten denne uka, og i jakten på løsninger er det ingen vei utenom Russland.

Putin gikk hardt ut mot motstandere av president Bashar al-Assad, Russlands nærmeste allierte i Midtøsten. Før han gikk på talerstolen kalte han USAs støtte til Syrias opprørsgrupper for ulovlig. Putin snakket varmt om presidenten i Syria, der over 250.000 mennesker er drept de siste fire årene.

– Det er en enorm feiltakelse å ikke samarbeide med den syriske regjeringen, som er de eneste som virkelig slåss mot terrorister, sa Putin, som sammenlignet kampen mot ekstremistene i Den islamske stat (IS) med kampen mot Hitler under den annen verdenskrig.

LES OGSÅ: – Ingen fred uten Assads avgang

Åpner for Assad

De siste ukene har Russland økt sin militære støtte til president Assad, og søndag overrasket han alle med å annonsere en koalisjon mot ekstremistgruppa IS, bestående av Russland, Iran og Syrias Assad.

Russland åpnet også nylig for å etablere en såkalt kontaktgruppe for å finne løsninger i Syria, med blant annet Iran, USA, Saudi-Arabia, Tyrkia og Egypt. Det største hinderet er at Putin nekter å snakke om en løsning uten Syrias president Bashar al-Assad, mens Vesten insisterer på at Assad må gå.

Det er likevel tegn til endring i Vesten. Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias David Cameron satte døren på gløtt for å forhandle med Assad. Også Norges statsminister Erna Solberg sier motvillig at det kan være nødvendig på kort sikt.

– Det må være opp til partene å finne ut av. Men det er helt klart at på lang sikt kan ikke Assad være en del av noen løsning i Syria, sier Solberg til Dagsavisen.

Solberg sier det var få nyheter i Putins tale, og sier det største håpet for fred nå er møtet mellom Barack Obama og Vladimir Putin.

– Jeg håper de setter seg ned og virkelig ser på løsninger for Syria, sier Solberg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Offensiv Putin

Richard Gowan ved European Council of Foreign Relations hørte få tegn til kompromiss i Vladimir Putins tale.

– Det som manglet var et nytt diplomatisk spor for å matche Russlands militære aktiviteter i Syria, sier Gowan til Dagsavisen.

Han mener det er bekymringsfullt fordi det tyder på at Russland fortsatt tror de kan løse det syriske kaoset ved bruk av militærmakt, og at de dermed ikke leter etter diplomatiske kompromisser.

– Det vil gjøre Assad veldig glad, men ingen andre, sier Gowan til Dagsavisen.

LES OGSÅ: FN- en 70-åring som sliter

Obama møter Putin

Russlands president var ikke å se i salen da USAs president Barack Obama talte til en nesten fullsatt sal en knapp time før sin russiske motpart. Obama kom med flere spark til Russland i sin tale, men brukte storparten av den i et varmt forsvar for demokratiet, diplomatiet og en internasjonal orden.

Obama åpnet også for samarbeid med Russland og Iran for å finne løsninger i Syria.

– USA er forberedt på å samarbeide med alle land, også Russland og Iran, for å finne en løsning på krigen i Syria, sa Obama, men insisterte på at president Bashar al-Assads dager er talte.

Det har vært svært dårlig stemning mellom Russland og Vesten, og tilliten på begge sider er lav.

Alles ansvar

Det var et topptung forsamling som møttes i FNs storsal, der generalforsamlingen i år ble åpnet for 70. gang. I løpet av to timer i går morges snakket både Russlands Putin, USAs Barack Obama, Kinas Xi Jinping, Irans Hassan Rouhani og Frankrikes François Hollande. For første gang på mange år er alle de fem statslederne i Sikkerhetsrådet på plass, sammen med over 150 andre stasledere fra hele verden.

Den syriske borgerkrigen er godt inne i sitt femte år, men en forverring av situasjonen for sivile og en voldsom flyktningkrise har gjort at krigen nå er øverst på agendaen i FN og for verdens stormakter.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba innstendig om handling fra Sikkerhetsrådet og navnga fem land som særlig ansvarlige for å finne en løsning i Syria: Russland, USA, Saudi-Arabia, Iran og Tyrkia.

– Så lenge en side ikke vil inngå kompromiss med en annen, er det ingen grunn til å forvente endringer på bakken, sa FNs generalsekretær.

Mer fra Dagsavisen