Russlands president Vladimir Putin kan puste lettet ut nå som Donald Trump er blitt president. FOTO: NTB SCANPIX

Putin kan juble

Russlands president Vladimir Putin kan puste lettet ut over at Clinon ikke vant valget, sier eksperter.

 

– Hillary Clinton blir sett på som en hauk i Moskva. Hun har sagt hun vil stille krav til Russland, og hun ville fortsette med økonomiske sanksjoner og ha en framoverlent posisjon øst i NATO og mer støtte til Ukraina, sier Kate Hansen Bundt i Den norske atlanterhavskomité.

Les også: – Norge må ha forsvarspolitisk plan B

Rasjonelle russere

USAs neste president, Donald Trump, har ved en rekke anledninger skrytt av den russiske presidenten, og brukt helt andre ordelag enn den sittende administrasjonen. Og i sin Russland-politikk skiller han seg sterkt fra motkandidaten Clinton.

– Her har Trump sagt han ikke ønsker den samme framoverlente posisjonen, og har gjentatte ganger sagt at han ønsker seg mer samarbeid og partnerskap med Russland. Han har sagt at han beundrer Putin, og har forklart det med at Putin har sagt pene ting om han. Men russerne er jo rasjonelle. De vil avvente og bevare roen, sier Bundt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

President Trump

Også Svein Melby ved Forsvarets forskningsinstitutt tror Putin i utgangspunktet jubler for Trump som president.

– Men det kan godt hende Trump viser seg som en tøff nøtt for Putin. Det er mye tvil og usikkerhet knyttet til dette. Jeg tror vi må vente litt og se hvordan administrasjonen Trump setter sammen opptrer. Det kan godt hende vi får se en annen Trump som president enn det vi så i valgkampen, sier han.