Verden

Protesterer mot USA

Fredagsbønnen ble fulgt av både fredelige og voldelige demonstrasjoner mot filmen «Innocence of muslims».

En islamistisk organisasjon samlet over 350 mennesker til demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Indonesias hovedstad Jakarta fredag.

Vil utvide amerikanere

– Vi fordømmer fornærmelsen mot Allahs budbringer, sto det på bannerne, og mange ropte at amerikanere burde utvises fra landet.

– Denne filmen er en krigserklæring, ropte en taler fra organisasjonen Hizb-ut Tahrir.

Myndighetene i Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske land, var godt forberedt og hadde utplassert rundt 400 politifolk ved ambassaden.

Også i Malaysia var det for første gang demonstrasjoner mot filmen, men de forløp fredelig, til forskjell fra hendelsene i Libya, Egypt og Jemen.

Sammenstøt i Kairo

Demonstrantene overleverte et brev til den amerikanske ambassaden i Kuala Lumpur, med krav om at filmen blir fjernet fra You Tube og at filmskaperne må stilles for retten for «forbrytelser mot menneskerettighetene».

I Egypts hovedstad Kairo var det fredag morgen nye sammenstøt mellom demonstranter og politi, som forsøkte å hindre folk å i ta seg til USAs ambassade.

Demonstrantene kastet stein, mens politiet svarte med tåregass. Sammenstøtene skjedde før demonstrasjonen som Det muslimske brorskap har oppfordret til, og som skal finne sted på Tahrir-plassen etter fredagsbønnen.

I Jemen har sikkerhetsstyrker sperret veiene rundt USAs ambassade i hovedstaden Sana. Flere hundre mennesker hadde samlet seg til fredagsbønn ved en moské nær ambassaden. De hadde med seg plakater og ropte slagord mot filmen.

– Depoter USAs ambassadør! Død over Amerika, død over Israel, sto det på en plakat.

Spesialsoldater

Lokale medier meldte at amerikanske spesialsoldater var fløyet inn for å vokte ambassaden.

Torsdag ble en person drept og 15 såret i sammenstøt i demonstrasjoner mot filmen i Sana.

Både USA og andre vestlige land er bekymret for faren for flere angrep på sine utenriksstasjoner, etter at USAs ambassadør Christopher Stevens ble drept i et væpnet angrep på konsulatet i Benghazi i Libya tirsdag.

Utenriksdepartementet i Norge opplyser at de har satt i verk de sikkerhetstiltak de mener er nødvendig, og er i tett kontakt med sine utsendinger i muslimske land.

Også i Afghanistan fryktes det uro etter fredagsbønnen, og Forsvaret opplyser at soldatene har iverksatt tiltak for å ta vare på norske soldaters liv og sikkerhet.

Mer fra Dagsavisen