Muslimer over hele verden, bildet er fra Kuala Lumpur, gjør seg klare til å demonstrere ved USAs ambassader i protest mot en islamkritisk film på YouTube.

Protesterer mot USA

Fredagsbønnen ble fulgt av både fredelige og voldelige demonstrasjoner mot filmen «Innocence of muslims».

En islamistisk organisasjon samlet over 350 mennesker til demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Indonesias hovedstad Jakarta fredag.

Vil utvide amerikanere

– Vi fordømmer fornærmelsen mot Allahs budbringer, sto det på bannerne, og mange ropte at amerikanere burde utvises fra landet.

– Denne filmen er en krigserklæring, ropte en taler fra organisasjonen Hizb-ut Tahrir.

Myndighetene i Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske land, var godt forberedt og hadde utplassert rundt 400 politifolk ved ambassaden.

Også i Malaysia var det for første gang demonstrasjoner mot filmen, men de forløp fredelig, til forskjell fra hendelsene i Libya, Egypt og Jemen.

Sammenstøt i Kairo

Demonstrantene overleverte et brev til den amerikanske ambassaden i Kuala Lumpur, med krav om at filmen blir fjernet fra You Tube og at filmskaperne må stilles for retten for «forbrytelser mot menneskerettighetene».

I Egypts hovedstad Kairo var det fredag morgen nye sammenstøt mellom demonstranter og politi, som forsøkte å hindre folk å i ta seg til USAs ambassade.

Demonstrantene kastet stein, mens politiet svarte med tåregass. Sammenstøtene skjedde før demonstrasjonen som Det muslimske brorskap har oppfordret til, og som skal finne sted på Tahrir-plassen etter fredagsbønnen.

I Jemen har sikkerhetsstyrker sperret veiene rundt USAs ambassade i hovedstaden Sana. Flere hundre mennesker hadde samlet seg til fredagsbønn ved en moské nær ambassaden. De hadde med seg plakater og ropte slagord mot filmen.

– Depoter USAs ambassadør! Død over Amerika, død over Israel, sto det på en plakat.

Spesialsoldater

Lokale medier meldte at amerikanske spesialsoldater var fløyet inn for å vokte ambassaden.

Torsdag ble en person drept og 15 såret i sammenstøt i demonstrasjoner mot filmen i Sana.

Både USA og andre vestlige land er bekymret for faren for flere angrep på sine utenriksstasjoner, etter at USAs ambassadør Christopher Stevens ble drept i et væpnet angrep på konsulatet i Benghazi i Libya tirsdag.

Utenriksdepartementet i Norge opplyser at de har satt i verk de sikkerhetstiltak de mener er nødvendig, og er i tett kontakt med sine utsendinger i muslimske land.

Også i Afghanistan fryktes det uro etter fredagsbønnen, og Forsvaret opplyser at soldatene har iverksatt tiltak for å ta vare på norske soldaters liv og sikkerhet.