Verden

Protestene fortsetter i Romania

Om lag 500.000 mennesker tok ifølge lokale medier til gatene i Romania søndag kveld tross i at landets regjering har opphevet et omstridt korrupsjonsdekret.

Det er rumensk fjernsyn som melder at rundt 500.000 mennesker deltar i protester over hele landet. Blant annet i hovedstaden Bucuresti har mellom 200.000 og 300.000 personer samlet seg for å vise sin misnøye med regjeringen.

Statsminister Sorin Grindeanu opphevet tidligere søndag et omstridt korrupsjonsdekret, som ble innført sist onsdag. Mange av demonstrantene har imidlertid lovet å fortsette å protestere med krav om at regjeringen går av.

Masseprotester

Det var etter flere dager med masseprotester at den sosialdemokratiske regjeringen lørdag opplyste at den ga etter for folkets krav. Da lovet Grindeanu i en hastig innkalt pressekonferanse å oppheve vedtaket, som avkriminaliserer enkelte typer korrupsjon.

Protestbølgen mot den ferske regjeringen er den største siden diktatoren Nicolae Ceausescus fall i 1989. Antall personer som protesterer på landsbasis søndag, er enda flere enn lørdag, da rundt 300.000 ifølge rumensk fjernsyn demonstrerte.

Regjeringen er anklaget for å avblåse kampen mot korrupsjon i det fattige EU-landet. Dekretet som skulle ha trådt i kraft 10. februar, innebar at en korrupt tjenestemann bare kunne straffes med fengsel dersom beløpet overstiger 200.000 leu - tilsvarende knappe 400.000 kroner. (NTB)

Mer fra Dagsavisen