Film

Protestbølgen fortsetter

Myndigheter over hele verden forsøkte å roe raseriet ved å forby og fordømme voldelige protester, likevel fortsetter demonstrasjonene i en rekke muslimske land.

«Disse videoene, utsagnene eller karikaturene kan ikke bli tatt seriøst. De representerer ikke synet til flertallet eller noen av dem jeg kjenner og den beste måten å håndtere dem på er å ignorere dem.»

I et forsøk på å forebygge nye voldsomme protester sendte den amerikanske ambassaden ut videoer i går der det de kaller vanlige amerikanere fordømmer den anti-islamske filmen «Innocence of Muslims». I reklamefilmer på pakistansk TV understreker utenriksminister Hillary Clinton at den omstridte filmen ikke er noe amerikanske myndigheter står inne for.

Det forhindret ikke tusenvis av mennesker i å delta i demonstrasjoner etter fredagsbønnen over store deler av den muslimske verden.

Fra Irak til Sri Lanka til Bangladesh og Libanon ble amerikanske flagg og bilder av Barack Obama satt fyr på.

Det var i Pakistan de verste opptøyene fant sted, der minst 15 mennesker ble drept.

De aller fleste demonstrasjonene var likevel fredelige.

Stengte mobilnettet

Amatørfilmen «Innocence of Muslims» som gjør narr av profeten Muhammed, vekket for alvor raseriet i forrige uke. Protestene startet med angrep mot USAs ambassader i Egypt og Libya, og førte til en rekke angrep på amerikanske og europeiske ambassader sist fredag.

I går stengte USA, Tyskland og Frankrike ambassadene i flere land og de var beleiret av sikkerhetsfolk. I Kairo, der protestene startet i forrige uke, holdt egyptiske sikkerhetsstyrker vakt utenfor den amerikanske ambassaden.

President Mohammed Mursi har fordømt filmen, men også uroen, og oppfordrer til fredelige demonstrasjoner.

Pakistan i brann

I Pakistans hovedstad Islamabad førte protestene til voldelige sammenstøt mellom politiet og opprørere som forsøkte å angripe USAs ambassade. I Peshawar nord i landet satte rasende demonstranter fyr på to kinoer i byen og minst en demonstrant ble drept. I Karachi var det meldt om ni drepte i går kveld og 85 mennesker var meldt såret i skyteepisoder mellom politiet og demonstranter, ifølge avisen The Guardian. Det ble også voldelig i Lahore.

Pakistans statsminister oppfordret til fredelige demonstrasjoner og myndighetene stengte ned mobilnettet i ni timer i 15 byer for å begrense protestene. Myndighetene får likevel kritikk for å ha erklært fridag i går «i kjærlighet til profeten Muhammed» og slik lagt til rette for store demonstrasjoner.

Vil forby blasfemi

Statsminister Raja Pervez Ashraf sier at blasfemi mot profeten Muhammed bør bli forbudt over hele verden.

- Et angrep på Den hellige profeten er et angrep på alle 1,5 milliarder muslimer. Jeg håper det internasjonale samfunnet og den muslimske verden vil lykkes i å hindre slike ting, sier statsministeren i en uttalelse.

Men de aller fleste protestene i den muslimske verden gikk fredelig for seg. Ahmad Magoud i Islamabad er lei seg for at de som tyr til vold ødelegger for det store flertallet.

- Det handler ikke om filmen lenger, men om de voldelige protestene. Det er veldig trist, sier han til avisen The Guardian.

Nakenkarikaturer

Også Frankrike hadde forberedt seg på voldelige protester etter at det satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo trykket nakenkarikaturer av Muhammed denne uka.

Trykkingen fikk mye oppmerksomhet og kritikk for dårlig timing sett i lys av protestene mot Muhammed-filmen i muslimske land. Førsteopplaget av magasinet ble utsolgt på noen få timer, og et nytt opplag var ventet på gatene i går. Franske myndigheter meldte at de ville slå ned på alle forsøk på demonstrasjoner. Det samme gjorde Tunisia som er tidligere fransk koloni. I tillegg holdt franske ambassader og skoler i 20 land stengt.

De fleste demonstrasjonene i går var likevel rettet mot USA.

Mer fra Dagsavisen