Verden

Presset Trump og tilbakelent Biden under nattens folkemøter

Mens Joe Bidens folkemøte i Philadelphia gikk rolig for seg, ble temperaturen høy i Miami, der president Donald Trump ble satt under press fra første minutt.

Trump ble presset hardt på spørsmål om regjeringens håndtering av koronapandemien, og var unnvikende da han ble spurt om han tok en påkrevd koronatest før den første presidentdebatten.

– Kanskje gjorde jeg det, kanskje gjorde jeg det ikke, svarte Trump. To dager etter debatten testet han positivt.

Presidenten ble spurt om han hadde endret syn på å bruke munnbind etter å ha blitt smittet av covid-19, noe han avviste.

Videre sa Trump at han støtter bruk av munnbind, men at det er «to sider» av saken.

Les også: Twitter blokkerer deling av kontroversiell Biden-artikkel

Hvit overmakt og QAnon

Trump sa omsider at han ville sørge for en fredelig maktovertakelse om Biden skulle vinne presidentvalget.

Han fortsatte imidlertid å så tvil om legitimiteten ved valget, og påsto igjen at stemmegivning via post fører til utbredt valgfusk.

Trump ble presset av NBCs moderator Savannah Guthrie til å fordømme hvit overmakt-grupper, noe han ikke gjorde da han ble oppfordret til det under presidentdebatten mot Joe Biden like før månedsskiftet.

– Jeg har fordømt hvit overmakt i årevis, sa Trump.

Han ville imidlertid ikke fordømme QAnon-konspirasjonsteorien, som hevder at Demokratene og regjeringen er satanistiske pedofile som Trump arbeider for å bekjempe.

Trump hevdet at han ikke visste noe om bevegelsen, selv om han flere ganger tidligere har blitt spurt om den. Trump har også sagt at han setter pris på bevegelsen, fordi de er hans tilhengere.

Bevegelsen har fått mye oppmerksomhet i det siste og kobles til flere voldshendelser.

Facebook kunngjorde i forrige uke at de vil slette alle grupper eller sider som åpen identifiserer seg med bevegelsen.

YouTube kunngjorde torsdag at videoer som sprer konspirasjonsteorier som er blitt brukt til å forsvare vold, kan bli slettet. Videotjenesten trakk fram QAnon som et eksempel på slike videoer.

Les også: Ellevill konspirasjonsteori får stadig flere tilhengere

Anklager om slagside

Guthrie presset Trump hardt om flere emner, blant annet rapporter i New York Times om at han skal være skyldig flerfoldige milliarder i lån som snart må innbetales. I tillegg fulgte hun opp flere av spørsmålene fra velgerne på folkemøtet.

Presidenten ga flere ganger underveis uttrykk for misnøye med Guthries opptreden, og etter folkemøtet har Trump-kampanjen i en uttalelse stemplet henne som en «surrogat for Biden».

Videre slås det fast at Trump «vant» over Guthrie, mens Biden ikke ble utfordret av ABCs moderator i Philadelphia.

Mer komfortabelt for Biden

Bidens folkemøte i Philadelphia sto i sterk kontrast til Trumps i Miami.

Biden svarte rolig på spørsmål fra ABCs George Stephanopoulos og frammøtte velgere, og rettet skarp kritikk mot Trumps koronahåndtering og utenrikspolitikk.

– Amerika først har ført til at Amerika står alene, sa Biden.

Biden lovte at han før valget vil gi et klart svar på om han vil forsøke å utvide antall dommere i landets høyesterett om Demokratene skulle gjøre rent bord ved valget i november.

Biden sa at han «ikke er tilhenger» av å utvide høyesterett, men la til at det avhenger av hvordan Senatet behandler Trumps nominasjon av Amy Coney Barrett til domstolen.

Enkelte demokrater har tatt til orde for å legge til flere dommere i domstolen om de får muligheten, for å motarbeide det de anser som republikansk maktpolitikk. Blir Barrett godkjent, vil det konservative flertallet være seks mot tre.

Les også: Dette handler striden om USAs høyesterett om

Debatt neste uke

Drøye to uker før valgdagen gjenstår det fortsatt én presidentdebatt.

De to kandidatene skal etter planen møtes i Nashville torsdag til uka. Biden sa torsdag at han akter å stille, men la til at han vil be Trump om å teste seg for covid-19 før debatten.

Selve valgdagen er 3. november. Biden har bygget seg opp en betydelig ledelse på de landsdekkende meningsmålingene, og leder også i vippestatene som kan bli utslagsgivende for valgresultatet.

Mer fra Dagsavisen