Verden

Presset Syria gir ikke etter

Volden fortsetter, til tross for at president Bashar Assad har godkjent Kofi Annans fredsplan. Et samlet verdenssamfunn krever umiddelbar stans i kampene.

Det ble en dramatisk åpning på det uvanlige toppmøtet i Iraks hovedstad Bagdad i går som startet til lyden av en rekke eksplosjoner. En av dem like ved den iranske ambassaden.

Men sikkerhetsopplegget er massivt i den tidligere krigsherjede hovedstaden. Sentrum av Bagdad er tømt for vanlig trafikk og fylt opp av 100.000 soldater og politifolk, veier er stengt og luftrommet lukket for vanlige passasjerfly på grunn av toppmøtet som samler statsledere fra den arabiske verden, i tillegg til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Konflikten i Syria og hvordan FN og Den arabiske liga sammen kan få slutt på volden i landet, dominerer fullstendig møtet.

Også fra New Delhi, der lederne for de såkalte BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) var samlet, kom oppfordringen om at partene i Syria må legge ned våpnene og starte forhandlinger.

President i Syria Bashar Assad godtok tirsdag fredsplanen til Kofi Annan som er spesialutsending for FN og Den arabiske liga til Syria. Likevel har kampene fortsatt de siste dagene. I går kom det meldinger om at regjeringsstyrker hadde tatt kontroll over enda en opprørsby, Saraqeb i provinsen Idlib og minst 22 drepte.

Ingen forventninger

Syria er stengt ute av Den arabiske liga på grunn av de voldelige kampene mellom myndighetene og opposisjonen i landet. Hittil er over 9.000 personer mennesker blitt drept, ifølge FN. Så mange som én million mennesker i Syria trenger humanitær hjelp, ifølge FN.

Assad har derfor på forhånd varslet at han uansett ikke vil godta noen forslag eller krav fra toppmøtet. Det vil han trolig heller ikke bli spurt om. Det var på forhånd små forventninger til at toppmøtet ville oppnå noe som helst og det ble fra flere hold hevdet at møtet vil bli sett på som en suksess om det ikke blir utsatt for angrep. Toppmøtet er et forsøk fra irakiske myndigheter på å markere seg og bli inkludert i den arabiske verden etter år med krig, ifølge BBC. Emiren av Kuwait, Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, er blant de ti statslederne som deltar på møtet og det er første gang siden Saddam Husseins invasjon i 1990 at statslederen fra Kuwait besøker Irak.

Et annet sentralt tema på toppmøtet er striden mellom sunnier og sjiaer i regionen, noe som fortsatt skaper ustabilitet i det nå sjiadominerte Irak. Heller ikke her er det ventet at møtet ville oppnå noe, skriver BBC.

Timing

Annans fredsplan vil ha slutt på kampene, regjeringsstyrkene ut av befolkningsområder og sikring av humanitær nødhjelp. Assad sa ja til avtalen tirsdag, samtidig som syriske styrker gikk inn i nabolandet Libanon.

Flere vestlige statsledere har vært skeptiske til Assads aksept av Annans fredsplan og stilt spørsmål ved den syriske presidentens egentlige hensikter.

- Ikke tro at Annans plan ble godtatt av regimet i Damaskus fordi den er i tråd med deres tanker. Det handler mer om timing enn prinsipper, skriver Midtøsten-forsker Ed Husain i en kronikk hos amerikanske Foreign Policy.

Husain mener Annan ikke ville ha lykkes om det ikke var for at regimet i Syria nettopp hadde gjenvunnet kontroll over de opprørskontrollerte byene Hama og Homs, som har vært offer for brutale og dødelige kamper.

- Nå når Assad har gjenvunnet territorium fra opprørerne er han interessert i å bli sett på en som vil lage fred, skriver Husain.

Andre mener Assad sa ja til Kofi Annan for å få slutt på de økonomiske sanksjonene mot landet.

Også opposisjonen er skeptisk til Annans plan og flere mener den bare gir Assad tid til å lade opp før han vil slå til igjen.

Frykter regional krig

FN-sjef Ban Ki-moon oppfordrer Syrias myndigheter til umiddelbart å iverksette planen de har sluttet seg til.

- Verden venter på at forpliktelsene blir oversatt til handling. Det er ingen tid å miste, sa Ban i Bagdad i går.

Samme melding kom fra USA i går som også oppfordret verdens land til å holde presset mot Assad oppe.

Søndag møtes støttegruppa for den syriske opposisjonen «Syrias venner» til et nytt internasjonalt møte i Istanbul. Fra Norge deltar statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet. Den største utfordringen nå er å få i gang forhandlingene om en politisk løsning for landet.

- Den mest krevende delen av Annans plan er å få til en politisk prosess. I mellomtida må man jobbe for å få på plass «humanitære pauser» der alle parter legger ned våpnene i korte perioder, sier Larsen til NTB.

Basert på Iraks egne erfaringer advarer Iraks statsminister Nouri al-Maliki mot å gi våpen til de syriske opprørene.

- Å væpne en av sidene i konflikten vil føre til en regional og internasjonal krig via stedfortredere i Syria, sa Maliki da han åpnet møtet i Bagdad i går.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen