Verden

Presset Dilma

Ropene om riksrett blir stadig høyere i Brasil mens landets største korrupsjonsskandale rulles opp.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): Korrupsjonsskandalen kunne knapt ha kommet på et verre tidspunkt for Brasils president Dilma Rousseff. Knappe seks måneder etter at hun ble gjenvalgt med relativt liten margin, står problemene i kø: Inflasjonen er høyere enn på ti år. Brasils valuta stuper, og landet forbereder seg på upopulære spareprogrammer og kutt i offentlig sektor.

Samtidig rulles Brasils største korrupsjonsskandale noensinne opp, faretruende nære presidenten selv og hennes parti, det sosialdemokratiske Partido dos Trabalhadores (PT).

Dilma i sentrum

Mandag ble partiets kasserer Joao Vaccari siktet for korrupsjon.

Det er det statlige oljeselskapet Petropras som står i sentrum av korrupsjonsskandalen. Flere ledere har trukket seg etter anklager om at de har mottatt bestikkelser over lengre tid for å tildele lukrative oppdrag. Pengene skal ha gått til flere politiske partier, blant annet til Dilma Rousseffs parti PT. At Rousseff selv var styreleder i Petrobras i store deler av tidsperioden bestikkelsene skal ha funnet sted, gjør at mange er overbeviste om at presidenten selv har skitne hender.

Krever riksrett

«Vi vil stille Dilma for riksrett», ropte over en million demonstranter i 80 større og mindre brasilianske byer sist søndag. Det er liten sjanse for at det vil skje, tror eksperter flest.

Torkjell Leira, forfatter av boka «Brasil. Kjempen våkner» var selv i Brasil under helgas demonstrasjoner. Han sier økonomien spiller en viktig rolle, og at frustrasjonen med det regjerende partiet PT, som har sittet ved makten i 13 år, er stor. Mange er også rasende fordi den regjeringskontrollerte bensin- og strømprisen settes opp, sier Leira.

– Folk er frustrerte over økt inflasjon og høyere priser. De mener dette er løftebrudd fra Dilma Rousseff, sier Leira til Dagsavisen.

Oppslutningen om Rousseff har falt fra 42 prosent ved utgangen av 2014 til 23 prosent, ifølge meningsmålingsinstituttet Datafolha.

Mer fra Dagsavisen