Verden

Presseorganisasjoner bekymret over Trumps journalistrefs

Ledere i norske presseorganisasjoner ser bekymringsverdige trekk ved måten Donald Trump vil forholde seg til pressen på.

Trumps team var åpenbart ikke fornøyd med mediedekningen av presidentinnsettelsen, og lørdag fikk mediene en skikkelig skyllebøtte av pressetalsmann Sean Spicer. På brifingen antydet Spicer at Trump i størst mulig grad vil kommunisere direkte med folket framfor de tradisjonelle mediene, skriver VG.

– På generelt grunnlag er det bekymringsfullt at en politisk administrasjon varsler at de skal kommunisere direkte med velgerne i størst mulig grad, og det kan se ut som at pressekorpset som følger Det hvite hus vil få betydeligere vanskeligere arbeidsforhold i tiden fremover, sier Tron Strand, leder i Stortingets presselosje, til avisen.

Les også: Trump om protestene: – Hvorfor stemte ikke disse menneskene?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Pressens jobb

Også flere norske presseorganisasjoner reagerer på Trumps taktikk. Utviklingen man ser i USA kan bli farlig, mener nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag.

– Alle er jo fri til å snakke direkte til folk, også Trump. Men jeg tror det er viktig å huske på at pressens jobb jo er å sørge for at folk får informasjon som er sann. Jeg håper folk forstår at informasjonen som kommer direkte fra partier, politikere eller bedriftsledere er subjektiv, sier hun.

Allerede to dager etter innsettelsen av Trump har flere medier, deriblant Huffington Post , Reuters og Aftenposten , pekt på faktafeil i uttalelsene fra den ferske presidentstaben. Blant annet har Spicer hevdet at det var mer publikum til stede under innsettelsen enn noen gang før, noe han ikke har faktagrunnlag for å hevde.

Les også: Med Trump er enden nær, helt sant

Les også: Bill Clintons taleskriver om Trumps tale

Les også: Alle presidentens menn

– Virker rart

Rådgiveren til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), Espen Teigen, sier han tar avstand fra Spicer og Trumps aggressive linje overfor pressen, ifølge Dagbladet.

– Det virker veldig rart at han skal ha behov for å føre en fiendtlig stil overfor pressen. Av og til ser vi og mediene ulikt på ting, men sånn er nå engang verden. Jeg ville ikke ringt og skjelt ut Dagbladet, sier Teigen.

Sindre Beyer, som var konstituert statssekretær ved Statsministerens kontor i Jens Stoltenbergs siste år som statsminister, sier han er sjokkert over Spicers opptreden.

– De kjører åpenbart en helt annen stil enn det som er vanlig. Dette lover ikke veldig bra; ytterkantene får dominere mer, sier han til Dagbladet.

Beyer sier han tror at framgangsmåten er planlagt, og han tror at Trump og Spicer kommer til å holde fast ved den konfronterende linjen overfor pressen. Samtidig er han skeptisk til om Trump kan kjøre den samme stilen som nå i overskuelig framtid. (NTB)

Mer fra Dagsavisen