Verden

Presidentvalget snudd på hodet

Omringet av tungt bevæpnet politi, skrøt drapsmannen Mohammed Merah (23) av å 
ha tvunget Frankrike i kne. Drapene i Toulouse kan gi Frankrikes ­president Nicolas Sarkozy vind i seilene før valget om en måned.

Mens store politistyrker i Toulouse omringet boligblokken der mistenkte Mohammed Merah (23) oppholdt seg i natt, bekreftet politikilder at den fransk-algirske drapsmannen planla nye angrep da politiet sporet han opp. Merah skal allerede ha utpekt sitt neste offer, som han skulle drepe i morges.

- Han fortalte at han hadde planlagt å drepe en soldat i Toulouse alt i morges, og at han alt hadde valgt ut offeret, opplyser en fransk politikilde.

Også to franske politimenn skal ha stått på Merahs dødsliste.

Angrer ingenting

I hele dag forhandlet politiet med den unge mannen om overgivelse. Mens venner og naboer av Merah omtaler han som stille, respektfull og snill, gir politiet et ganske annet bilde. Ifølge statsadvokat François Molins er Merah en selverklært al-Qaida-kriger som sier han vil drepe flere. Merah skjøt og drepte tre barn og en voksen mandag morgen da han angrep en jødisk skole i byen Toulouse. Bare dager tidligere skjøt og drepte han tre franske soldater, alle med minoritetsbakgrunn. Merah skal ha fortalt politiet at han drepte for å hevne palestinske barn og Frankrikes militære engasjement i kriger i andre land. Han skal også ha trent sammen med al-Qaida i Afghanistan.

- Han har ikke gitt uttrykk for anger, annet enn at han ikke fikk tid til flere ofre. Han skryter av å ha tvunget Frankrike i kne, sier statsadvokat François Molins til nyhetsbyrået AFP.

Mohammed Merah har skapt frykt og sinne, men kan ikke sies å ha tvunget Frankrike i kne. Hans brutale drap kommer derimot til å ha stor innvirkning på den pågående valgkampen i Frankrike. I morgen er det nøyaktig en måned til første runde i presidentvalget går av stabelen. Det er usikkert hvordan tragedien vil påvirke valget, men den kan styrke president Nicolas Sarkozy, sier Frankrike-ekspert Franck Orban.

Endrer valgkampen

- Saken kan bli sett på som en seier for Nicolas Sarkozy, som har vært en forkjemper for et sterkere politi, sier Orban til NTB.

Det er sosialistlederen François Hollande som leder foran den sittende presidenten, selv om Sarkozy har klatret noe på meningsmålingene i det siste. Både Hollande, Sarkozy og sentrumskandidaten François Bayrou hastet til Toulouse idet angrepene ble kjent mandag. I dag deltok de tre, i tillegg til Eva Joly, på minnemarkeringen for de tre drepte soldatene. Presidentvalgkampen er midlertidig avlyst på grunn av drapene. Men i praksis fortsetter valgkampen for fullt, bare i en annen form, sier Pierre Haski, kommentator og grunnlegger av Rue89. Han mener skytedramaet i Toulouse har snudd valgkampen på hodet.

Ifølge Haski kan Nicolas Sarkozy både vinne og tape på dramaet, avhengig av hvilken retning debatten tar. Valgkampen handler uansett ikke lenger om økonomi, arbeidsløshet, euroen eller atomenergi. Nå handler den om drapene i Toulouse.

Joly kritiserer

- For Sarkozy avhenger alt av den politiske debatten etter at selve krisen er over. Vil den bli sikkerhetsorientert, der presidenten er på sitt beste og hans sosialistiske rival er på defensiven? Eller vil den handle om verdier, spør Haski, og trekker fram Sarkozys omstridte uttalelser om innvandring den siste tida.

De siste ukene har Sarkozy nemlig skjerpet anti-innvandringsretorikken kraftig. Nylig sa han det var «for mange utlendinger» i Frankrike, og han kom med valgløfte om å halvere innvandringen hvis han blir gjenvalgt. Angrepene mot innvandring fikk den amerikanske storavisen Wall Street Journal til å kalle den franske presidenten «Nicholas Le Pen», etter den ekstremt innvandringsfiendtlige politikeren Marine Le Pen. Sarkozy har også fått krass kritikk fra sine politiske motstandere, som mener presidenten bygger opp under fremmedfrykt. Den norsk-franske presidentkandidaten for partiet De grønne, Eva Joly, kritiserer også Sarkozys reaksjon på drapene.

- Det har åpenbart vært en diskriminerende og stigmatiserende tone fra Nicolas Sarkozy. Det hjelper ingen, sier Joly til France 2.

«Til krig»

Etter først å ha avventet situasjonen, har nå Marine Le Pen, lederen for det ekstreme høyrepartiet Front National, kommet på banen. Hun kritiserer Nicolas Sarkozy for dårlig etterforskning, og for å undervurdere faren for ekstremister. Hun maner til krig mot islamistene.

- Det er på tide å gå til krig mot disse fundamentalistiske, religiøse gruppene som dreper våre barn, sier Le Pen, som får kritikk for å forsøke å slå politisk mynt på tragedien.

Le Pen er kandidat i neste måneds presidentvalg og ligger på tredjeplass på meningsmålingene.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen