Verden

Presidenten som kaller koronaviruset for «en liten forkjølelse», er i ferd med å miste grepet

Ny minister har forlatt regjeringen til «tropenes Trump».

Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro har i lang tid avvist at koronaepidemien utgjør noen stor fare for landet. Han mener mediene har lurt folk til å tro at viruset er farligere enn det er og har kalt det for «en liten forkjølelse» og «en fantasi».

Den kontroversielle presidenten ble også med da rundt 600 personer demonstrerte mot ordren fra delstatsguvernørene om å holde seg hjemme for å hindre smittespredning. Demonstrasjonen fant sted i hovedstaden Brasília for en drøy uke siden.

– Jeg er her fordi jeg tror på dere, sa Bolsonaro, som hostet mens han talte til demonstrantene fra en varebil.

Selv har han nektet å innføre nasjonale tiltak for å hindre smitte.

Han har også brutt retningslinjene som lokale myndigheter har kommet med ved flere andre anledninger. Bolsonaro ble blant annet filmet da han tørket nesen med håndleddet rett før han hilste på en eldre kvinne.

Les også: En kur for alt

«En skamløs kampanje»

Delstatsguvernører i Brasil har valgt å ignorere presidentens svært avslappende holdning til pandemien. Flere guvernører har iverksatt kraftige tiltak og bedt folk om å holde seg hjemme. I Rio de Janeiro er byens kjente turistmål og strender stengt. Det samme er skolene.

An aerial view of Copacabana beach during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Rio de Janeiro, Brazil, March 26, 2020. REUTERS/Ricardo Moraes

Strendene i Rio de Janeiro er nå så godt som folketomme. Richardo Moraes / NTB scanpix 

Mer enn 60.000 har fått påvist koronasmitte i Brasil, og dødstallet er kommet opp i over 4.200.

Les også: Trump får kritikk for å anbefale tvilsomme koronabehandlinger

Meningsmålinger har vist at stadig færre støtter presidenten. Misnøyen kan også høres fra utallige hjem i Brasils storbyer. Folk har stilt seg opp i vinduene og på balkongene, hamret løs på kjeler og ropt at presidenten må gå av.

Bolsonaro har kalt kritikken som er rettet mot ham for «en skamløs kampanje». Han mener politiske motstandere utnytter situasjonen i et forsøk på å fjerne ham fra makta.

Minister trakk seg i protest

Bolsonaro har også store problemer med å holde ro i egne rekker.

Nylig kunngjorde justis- og sikkerhetsminister Sérgio Moro at han trekker seg i protest. Den profilerte ministeren begrunnet det med at Bolsonaro hadde sparket sjefen for Brasils føderale politi.

Moro fordømte det han kalte en politisk innblanding, og han hevdet at presidenten hadde bedt om informasjon fra den sparkede politisjefen om pågående etterforskning og etterretning. Riksadvokaten har bedt høyesterett om å etterforske påstandene fra Moro. Bolsonaro har avvist alle anklager.

Brazil's Justice Minister Sergio Moro gives a press conference to announce his resignation in Brasilia, Brazil, Friday, April 24, 2020. Moro made the announcement after Brazilian President Jair Bolsonaro changed the head of the country's federal police. (AP Photo/Eraldo Peres)

Brasils justis- og sikkerhetsminister Sérgio Moro kunngjorde fredag at han trekker seg som justisminister. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix

Ifølge The Guardian skal det ha kommet rapporter om at føderale politimyndigheter mener presidentens sønn, Carlos Bolsonaro, er en av hovedpersonene i et kriminelt nettverk som forsøker å svekke høyesterett og kongressen ved å spre falske nyheter på nettet. Carlos Bolsonaro har selv kalt anklagene for «en vits».

En annen av presidentens sønner, Flávio Bolsonaro, har også lenge vært i hardt vær. Han etterforskes for korrupsjon og for å ha tette bånd til mafiaen i Rio de Janeiro.

Moro skal ifølge avisen The Guardian også ha vært svært lite fornøyd med hvordan Bolsonaro har håndtert koronakrisen.

Sparket helseministeren

Moros avgang skjer en drøy uke etter at Bolsonaro sparket helseminister Luiz Henrique Mandetta. De to hadde lenge vært sterkt uenige om hvordan myndighetene skulle håndtere koronaepidemien.

Mandetta, som er utdannet lege, ba folk holde seg hjemme og oppfordret alle til å følge retningslinjene fra lokale myndigheter. Uenigheten mellom presidenten og Mandetta, førte til at folk ikke visste hvem de skulle tro på.

Opposisjonen i Brasil mener Bolsonaro har opptrådt totalt uansvarlig og krever hans avgang.

Mer fra Dagsavisen