Verden

Presidenten i Twitter-storm

KRISE: Under ett år etter at hun ble Sør-Koreas president, raser det rundt Park Geun-hye: Etterretningstjenesten skal ha sendt titusenvis av tweets til støtte for henne før valget.

SEOUL (Dagsavisen): Saken er høyst bekymringsverdig for det som fortsatt er et ungt demokrati, mener eksperter.

Stormen mot landets første kvinnelige president kommer i kjølvannet av avsløringer om at ansatte i det nasjonale etterretningsbyrået (NIS) under presidentvalgkampen i desember i fjor, postet og repostet titusenvis av meldinger på nettfora, i kommentarfelt, sosiale medier og Twitter under falske navn, til fordel for Park Geun-hye. Så langt er 55.700 slike meldinger oppdaget.

Tidligere NIS-sjef Won Sei-hoon sitter i arrest og er under etterforskning for å administrere kampanjen.

Den konservative Park vant valget med omkring én million stemmer mer enn nummer to-kandidaten, Moon Jae-in, fra Det demokratiske enhetspartiet. Hun tok over som president etter partifelle Lee Myung-bak fra det konservative Saenuri-partiet i februar i år.

Lanserte opprop

- Når et parti kan bruke etterretningstjenesten som et eget PR-byrå er det noe galt, sier Vladimir Tikhonov, Korea-ekspert ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen. Tikhonov var i helgen i Seoul i forbindelse med et opprop signert av over 200 Korea-kjennere fra utenlandske institusjoner, som tar avstand fra etterretningstjenestens innblanding, og uttrykker bekymring for Sør-Koreas demokrati.

I Sør-Korea er Tikhonov, opprinnelig fra Russland, kjent som Park No-ja. Han har bodd en årrekke i Sør-Korea, hvor han også er statsborger, har gitt ut en rekke bøker og har rukket å bli en offentlig størrelse.

- I et demokrati må offentlige institusjoner være nøytrale i det politiske spillet, og alle de politiske kreftene må ha et likestilt grunnlag for politisk konkurranse, sier han.

Etterspill

Siden skandalen begynte å rulle har flere andre hendelser fått kritikere til å beskylde regjeringen og etterretningstjenesten NIS for å ha igangsatt en motkampanje for å lede oppmerksomheten bort fra skandalen.

Forrige uke ble påtaleadvokat Yoon Seok-ryeol sparket etter at han fikk tre NIS-agenter arrestert, mistenkt for delaktighet i skandalen. Avskjedigelsen ble forklart med at han ikke hadde bedt overordnede om godkjenning i forkant, melder Arirang News.

Chae Dong-wook, aktoren som først brakte tiltaler mot NIS-sjefen i juni, trakk seg fra vervet sitt i september, etter medierapporter om at han hadde fått barn utenfor ekteskap.

Væpnet opprør

I september ble også parlamentsmedlem Lee Seok-gi fra det venstreorienterte Progressive enhetspartiet arrestert, sammen med tre partifeller, mistenkt for å ha planlagt væpnet opprør mot sørkoreanske myndigheter i tilfelle en invasjon fra Nord-Korea.

- Jeg tror ikke Lee Seok-gi-saken er utelukkende oppspinn. Men det ser ut til at den har blitt timet nøye av politiske årsaker. Det virker som de bruker disse sakene til å vanne ut NIS-saken, sier Yoo Jong-sung, professor i Korea-studier ved University of California San Diego til Dagsavisen.

- Del av et større bilde

Ifølge Yoo er NIS-skandalen og etterspillet bare del av et større bilde, hvor kårene for sivile rettigheter svekkes. Han peker på at i tillegg til Lee Seok-gi har flere bloggere og twitter-brukere blitt arrestert de siste årene på grunnlag av den kontroversielle nasjonale sikkerhetsloven som blant annet forbyr uttalelser som lovpriser Nord-Korea.

I 2011 endret Freedom House sin vurdering av pressefrihet i Sør- Korea fra «fri» til «delvis fri». De gjorde det samme for kategorien internettfrihet.

- NIS-skandalen er en del av dette, sier han, og får støtte av Tikhonov, som mener det er bekymringsfullt, gitt Sør-Koreas korte demokratiske historie.

Landets siste militærdiktatur ble avsatt ved folkelig opprør i 1987. Ifølge Tikhonov viser siste tids hendelser at Sør-Korea ennå ikke har gjort en fullstendig overgang til demokrati, og at det derfor er viktig hvordan saken håndteres.

- NIS må rett og slett legges ned og bygges opp på nytt. Og så må man gjennomføre forebyggende tiltak slik at disse tingene ikke skjer i framtida.

Stille fra Park

Skandalen vokser stadig i omfang. I går ble tiltalen mot den tidligere NIS-sjefen formelt utvidet til å omfatte flere nettplattformer enn tidligere antatt. I mellomtida har presidenten fått stadig mer kritikk for å ikke forholde seg til saken.

Representanter fra Saenuri-partiet og NIS har imidlertid forsvart seg med at Park ikke var president under valgkampen og at omfanget av meldingene ikke var stort nok til å påvirke valgresultatet. Mandag sa statsminister Chung Hong-won at presidenten ikke hadde fått hjelp fra NIS i valgkampen.

- Men vi skal avdekke sannheten bak påstandene om NIS‘ nettaktiviteter, sier Chung i en erklæring, i den første kommentaren fra regjeringen til saken.

Professor Yoon Pyung-joong ved Hanshin-universitetet i Seoul mener dette er en krise for landets demokrati.

- Det eneste som kan rette opp dette nå er en unnskyldning fra regjeringen og en grundig etterforskning, sier han.

ole@skaatun.net

Mer fra Dagsavisen