Verden

Presidenten bestemmer Italias neste steg

President Sergio Mattarella bestemmer Italias vei videre når statsminister Matteo Renzi mandag leverer inn sin avskjedssøknad.

Av Frode Kvam

– Ballen er nå hos presidenten. Han har absolutt frie hender. Han kan utpeke hvem han vil, i henhold til grunnloven, sier førsteamanuensis Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo til NTB.

Mattarella kan peke på noen utenfra, og han kan peke på en av de nåværende statsrådene fra Det demokratiske parti (PD), forklarer hun.

– PD har flertall i Parlamentet, og flertallet er det samme både før og etter Renzis avgang, sier Wolff.

Hun avviser samtidig utspillet fra komikeren Beppe Grillo, som står bak den populistiske Femstjernersbevegelsen, om å utlyse nyvalg innen en uke.

– Det blir ikke valg umiddelbart. Man må skjønne at det først må vedtas ny valglov i Parlamentet. Deretter kan man utlyse nyvalg, sier Wolff.

Høy valgdeltakelse

Renzi leverer mandag sin avskjedssøknad etter at han gikk på et nederlag i folkeavstemningen om foreslåtte grunnlovsendringer. Renzi ønsket å gi regjeringen mer makt på bekostning av Senatet og regionale og lokale myndigheter, for å skape mer politisk stabilitet i et land som har hatt 60 regjeringer de siste 68 årene.

Den nåværende grunnloven ble vedtatt i 1948 og skal blant annet sørge for en maktfordeling som hindrer at Italia igjen får en fascistisk regjering, som før og under annen verdenskrig.

41 prosent stemte for Renzis reform. 59 prosent sa nei til endringene han har ønsket å gjennomføre. Valgdeltakelsen var på nesten 70 prosent. Det er en svært høy andel, påpeker Wolff. Også Norges utenriksminister Børge Brende (H) viser til den høye deltakelsen.

– Folkeavstemningen reflekterer det italienske folkets vilje, sier Brende som tar Renzis avgang til etterretning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Propaganda og løgn

Wolff mener Renzis nederlag blant annet kan forklares med at hans parti PD ikke har vært til stede der mannen i gata befinner seg.

– Partido Democratico har tatt avstand fra arenaen der folket er for å diskutere politikk. Dette er uten tvil en faktor som har bidratt til at opposisjonen har inntatt denne arenaen i stedet, sier Wolff.

Hun mener dessuten at PD har vist tilbakeholdenhet i sin evne til å motstå det hun kaller propagandautspill og løgner fra nei-siden.

– Hvis mannen i gata tror på at reformen skal gjøre Renzi til diktator på evig tid, noe som er helt absurd, må du snakke med mannen i gata, forklare og argumentere. Dette ble lenge ikke gjort. Nei-siden var på banen i flere måneder. Ja-siden mobiliserte seg den siste måneden, sier Wolff, som mener debatten før avstemningen i stor grad spilte på frykt, frustrasjon og sinne mot regjeringen, blant annet fra de mange arbeidsledige i landet, og at deres argumenter ble møtt med mye arroganse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen