Verden

President Assad føler krigen selv

Syria rives sønder og sammen av borgerkrigen som foreløpig har kostet over 40.000 mennesker livet. Nå går det på helsa løs også for president Bashar al-Assads egen familie.

JAFFA (Dagsavisen): Et brev fra Rasha Ahras, en kusine av Syrias førstedame Asma al-Assad, skaper store overskrifter i Midtøsten: - Jeg glemte å fortelle deg, kjære slektning, at byen Homs er blitt ødelagt, skrev Rasha i brevet som ble offentliggjort på internett. Familien til Asma, som selv er født i London, kommer fra Homs. I brevet forteller Rasha Ahras om hvordan det en gang føltes å gå rundt forelsket i byen gater, hvordan det var å lukte markedets dufter. «Men så dum jeg var. Jeg glemte at du ikke liker å høre dårlige nyheter. Ditt sårbare hjerte tåler det ikke», skrev hun sarkastisk. Senere har Ahras gått ut og benektet at hun hadde skrevet brevet.

- Jeg har ikke skrevet noe brev til Asma al-Assad. Jeg tror brevet ble forfattet av noen som ønsker å få meg i trøbbel, sa hun til den arabiskspråklige nyhetskanalen Al Arabiyah.

Spøk og massakrer

Tidligere i år offentliggjorde den britiske avisen The Guardian det som ble sagt å være e-post-korrespondansen til Bashar og Asma al-Assad. I flere av e-postene gjorde presidentparet narr av hvor dumme folk i Homs var. Og dette mens Assads styrker bombarderte byen og hundretalls mennesker ble drept. I andre e-poster bestilte Asma dyre klær og kjøkkenutstyr fra Paris, også dette midt under borgerkrigen. Men ikke bare Asma var blindet av sin egen skjønnhet, vestlig presse lot seg flere ganger «forføre» av den glamorøse 37-åringen. Utallige artikler ble skrevet om hennes omgang med Hollywood-stjerner og om hennes demokratiske legning. Det ble sjeldent nevnt at hun var førstekvinne i et av Midtøstens mest brutale regimer.

Panikk

Nå rapporteres det om en voksende panikk inne i presidentpalasset i Damaskus. Av frykt for å bli drept av sine egne, skal presidenten kun omgi seg av sin nærmeste familie og sine mest troverdige rådgivere. Maten han spiser blir sjekket for gift. Den tidligere så mektige statslederen skal også unngå å spasere på dagtid inne på palassområdet av frykt for at han kan bli sett av snikskytere utenfor. Øst for palasset ligger hovedstadens internasjonale flyplass, men opprørerne kontrollerer veien dit og blokkerer presidentens mulige fluktrute ut av landet. Hustruen Asma er ikke blitt sett offentlig siden juli, og flere mistenker nå at hun allerede har tatt med parets to barn i sikkerhet ut av landet.

For snart et halvt år siden flyktet Bashar al-Assads søster Bushra til Dubai sammen med sine barn. Det dårlige forholdet til broren ble forverret da hennes mann, den tidligere så fryktede etterretningssjefen Assef Shawqat, ble drept i et attentat. Bushra konkluderte da med at regimet og broren var dømt til å gå under. Presidenten blir mer og mer omringet for hver uke, og det er usikkert hvem som fortsatt regnes som en del av hans indre sirkel av beslutningstakere. En regjeringstalsmann som har hoppet av, Jihad Makdissi, skal hjelpe USA i å kartlegge de gjenværende beslutningstakerne i det syriske regimet, ifølge avisen The Guardian. I sitt siste fjernsynsintervju i november, sa al-Assad at han skal «leve og dø» i Syria.

Flyktninger vender hjem

Ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble minst 63 mennesker drept i kamphandlinger i Syria i går. 40 av de drepte var sivile.

De snart to årene med borgerkrig har skapt en flyktningkrise med nær en halv million registrerte flyktninger, ifølge FN. I tillegg er det antatt at flere hundre tusen har funnet veien ut av landet uten å ha blitt registrert, mens et tilsvarende tall skal være på flukt inne i Syria.

Men i de siste ukene har en plutselig sett en overraskende utvikling på situasjonen: Flyktninger som vender tilbake til Syria. Bare i løpet av de siste ti dagene har mer enn 8.000 syrere forlatt sine midlertidige hjem i nordlige Jordan for å vende tilbake til fronten, ifølge Washington Post. De hjemvendte syrerne skal ha svart på en appell fra opposisjonsstyrkene. Det skal ha vært en voksende overbevisning om at Assads regime er nær ved å falle som fikk flyktningene til å reise tilbake.

En 25-årig syrer, Ahmad Rifai, gjør seg nå klar til å gå i krigen, og er i ferd med å forlate sin flyktningleir i Jordan.

- Vi føler at president Assads dager snart er omme, sa han til avisen.

- Vi ønsker å oppleve frigjøringsdagen ved å plassere våre støvler på regimets nakke, ikke som feiginger i en flyktningleir, sa han.

Men mange syrere frykter omfattende hevnaksjoner og en fortsatt kaotisk tilstand dersom Assads regime faller.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen