Verden

Positiv levekårstrend i sårbar verden

LEVEKÅR: Nordmenn har det fortsatt best i verden. Men globalt er sårbarheten stor, og 1,2 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom.

Norge ligger igjen på topp når FNs utviklingsfond (UNDP) rangerer levekårene i verden. Australia og Sveits følger etter i toppen, mens Niger, Kongo og Den sentralafrikanske republikk danner bunnsjiktet.

De generelle globale trendene er positive, fastslår UNDP. Folk flest får det gradvis bedre i de fleste land. Men vedvarende sårbarhet truer utviklingen.

– Økt sårbarhet blir den nye normalen, med katastrofer og kriser som truer med å stanse eller reversere framskrittene en rekke steder i verden, sa UNDPs leder Helen Clark da rapporten ble lagt fram.

Mange i faresonen

Fortsatt må 1,2 milliarder mennesker klare seg med 1,25 dollar eller mindre om dagen, viser oversikten.

Den generelle trenden er likevel at antall fattige krymper. Men nærmere 800 millioner mennesker står i fare for å falle tilbake i fattigdom hvis de utsettes for tilbakeslag, advares det.

– Det er ikke akseptabelt at så mange mennesker lever i ekstrem fattigdom eller er svært, svært sårbare for det, sa Clark under lanseringen av rapporten.

Det er denne usikkerheten utviklingsfondet nå vil til livs. Uten systematiske politiske tiltak vil verdens fremskritt og utvikling verken bli rettferdig eller bærekraftig.

Det utrydde ekstrem fattigdom handler ikke bare om å komme på null, men å holde det der, ifølge Clark.

– Det er aldri nok bare å løfte folk ut av fattigdom. Det avgjørende er å sikre er at folk slipper unna fattigdom for godt, sa hun.

Tusenårsmål

Innen 2015 har FN satt seg fore å halvere andelen mennesker som lever på mindre enn 1 dollar dagen, som en del av tusenårsmålene.

Det å få ned både fattigdom og folks sårbarhet for å falle tilbake i fattigdom må være sentrale mål etter 2015, fastslår UNDP.

Framskrittene som allerede er gjort, kan «raskt undergraves av naturkatastrofer og økonomiske nedturer», advares det i rapporten. «Tyveri og overfall kan kaste folk ut i fysisk og psykisk fattigdom. Korrupsjon og passive statlige institusjoner kan svikte dem som trenger hjelp.»

Spesielt barn, ungdom og eldre er sårbare, og det er viktig å redusere sårbarheten i overgangsfasene i livet, skriver UNDP videre.

Norge var tidlig ute

Et viktig tiltak for å redusere usikkerheten er ifølge UNDP å gjøre grunnleggende velferdsgoder som helsetjenester og utdanning allment tilgjengelige.

Og det stemmer ikke at kun rike land har råd til dette, fastholder UNDP. Tvert imot begynte land som Norge og Danmark å innføre allment tilgjengelige velferdsgoder på et tidspunkt da disse landene hadde dårligere råd enn for eksempel India og Pakistan har i dag.

– Allmenne velferdsgoder er en klok investering, fastslo Clark da rapporten ble lagt fram.

– De sikrer framskrittene, styrker samholdet og gjør samfunnene mer motstandsdyktige i motgangstider.

Norge troner i dag øverst med en verdi på 0,944 på UNDPs utviklingsindeks. Utviklingen har gått jevnt og trutt oppover også her i landet fra en verdi på 0,841 i 1990, da målingene begynte. (NTB)

Mer fra Dagsavisen