Portland bøtelegger Trump-administrasjonen for omstridt gjerde

Et gjerde satt opp av føderale sikkerhetsstyrker irriterer byen Portland. De bøtelegger den føderale staten 5.000 dollar for hvert kvarter gjerdet står.

Gjerdet står foran den føderale rettsbygningen som er blitt åstedet for flere protester de siste ukene. Det er satt opp mot viljen til de lokale myndighetene, som derfor har ilagt den føderale staten bøter.

Så langt er den føderale staten ilagt bøter på 192.000 dollar (1,7 millioner kroner), og boten øker for hvert kvarter gjerdet blir stående, melder NBC.

Les også: Hva er det egentlig som skjer i USA?

Kaller det okkupasjonsstyrke

– Vanligvis ville jeg ha sendt arbeidere for å fjerne en slik obstruksjon, men jeg vil ikke sende folk ut i en farlig situasjon, sier bydirektør Chloe Eudaly.

Det har vært stor strid om de føderale sikkerhetsstyrkene som er blitt sendt til Portland. Eudaly kaller det en okkupasjonsstyrke.

Portland har vært preget av kraftige demonstrasjoner og uro i forbindelse med Black Lives Matter-protestene.

Trekker seg ut av Seattle

Føderale sikkerhetsstyrker er sendt til flere byer, bl.a.Seattle, mot byens vilje. Sikkerhetsstyrkene ankom Seattle forrige uke, med ordre om å beskytte føderale bygninger. Ordfører Jenny Durkan var motstander av å få styrkene til byen, og anklaget Trump-administrasjonen for å eskalere situasjonen, etter at byen har vært preget av uro og demonstrasjoner i flere uker.

Nå trekker sikkerhetsstyrkene seg ut av byen. Durkan melder på Twitter at hun har fått beskjed av sikkerhetsdepartementet om at styrkene tirsdag kveld har forlatt byen, melder Reuters.

Forsvarte

Justisminister William Barr forsvarte tidligere tirsdag bruken av sikkerhetsstyrkene i en høring i Kongressen. Han sier de er sendt til byer som Portland og Seattle for å stanse opprør fra voldelige grupper.

Ordførere i Portland, Seattle, Chicago, Kansas City, Albuquerque og Washington har bedt Kongressen forby bruk av sikkerhetsstyrkene i byer som ikke vil ha dem.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.