Frank-Walter Steinmeier ble søndag valgt til Tysklands president. Han starter i jobben 18. mars.

Populær, politisk president

Frank-Walter Steinmeier er Tysklands nye president. Men kan den erfarne utenriksministeren legge bort politikken?

 

PROFOILEN

Den tyske presidenten er landets statsoverhode, men det er en hovedsakelig seremoniell rolle. Det er kansleren som er landets politiske leder, mens presidenten i større grad ses på som nasjonens moralske forbilde. Med sin brede og tydelige politiske bakgrunn, er Frank-Walter Steinmeier ventet å fortsette å delta i det politiske ordskiftet.

Søndag ble han som ventet valgt til Tysklands president. I takketalen understreket han Tysklands lederrolle i verden. I stedet for å snakke om frykten og uroen som nå råder i verden, valgte han mot.

– Tyskland inspirerer andre til å være modige, ikke fordi alt er bra her, men fordi vi har bevist hvor mye et land kan endre seg, sa han, ifølge Deutsche Welle.

Steinmeier har tidligere advart mot framveksten av populisme og partier ytterst til høyre i Europa.

Søndag oppfordret han tyskere til å forsvare frihet og demokrati i EU.

– Disse verdiene er ikke usårlige, men jeg er sterkt overbevist om at de er sterke, sa han.

Populær

Steinmeier overtar etter Joachim Gauck 18. mars.

Valget var på ingen måte en thriller, det var allerede klart på forhånd at han hadde støtte hos flertallet av nasjonalforsamlingens medlemmer og derfor ville bli valgt.

Presidenten velges av et spesielt utvalg bestående av Bundestag-medlemmene og medlemmene i Forbundsrådet. Steinmeier ble valgt med 931 av 1.239 gyldige stemmer.

Han har vært sentral på toppen av tysk politikk siden 1990-tallet. Han har vært det sosialdemokratiske partiet SPDs kanslerkandidat og han har ledet partiet i den tyske nasjonalforsamlingen Bundestag. Han har vært utenriksminister i to perioder, sist i Merkels nåværende regjering, fram til han gikk av 27. januar for å bli president.

Steinmeier regnes som en av Tysklands mest populære politikere og har bred tillit i befolkningen, også utenfor sosialdemokratene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Russland

Valget av Steinmeier ses som en seier for regjeringens juniorpartner SPD, som nå håper på medvind fram mot det viktige parlamentsvalget i september. Dagens regjering består av kansler Angela Merkels konservative parti CDU og sosialdemokratene i SPD. Både CDU og SPD sto samlet bak Steinmeiers kandidatur.

I utenrikspolitikken har Steinmeier tatt til orde for et vennligere forhold til Russland. SPD er generelt mer vennlig innstilt til samarbeid med Russland enn CDU, og Steinmeier har understreket behovet for dialog med president Vladimir Putin. Den tyske regjeringens politikk har likevel vært hard på straffesanksjonene mot Russland over konflikten i Ukraina.

Steinmeier har derimot vært tydelig i sin kritikk av president Donald Trump i USA og blant annet kalt ham en «hatpredikant».

Han har studert jus og statsvitenskap.

Kommentar: Proffen og amatøren