Verden

Pompeo: – Fortsatt ting som må klargjøres med Nord-Korea

USAs utenriksminister Mike Pompeo avsluttet lørdag to dager med intense forhandlinger i Nord-Korea om å få på plass konkrete løfter om atomnedrustning.

Under sitt tredje besøk til Pyongyang siden april, og sitt første siden det historiske toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un forrige måned, møtte Pompeo sin nordkoreanske motpart Kim Yong-chol.

Etter det AFP beskriver som to dager med «intense» forhandlinger, uttalte begge utenriksministrene at de fortsatt trenger å «klargjøre» enkelte ting fra sine tidligere samtaler, uten å utdype nærmere.

Pompeo dro kort tid senere videre til Japan, og det er fortsatt uklart om han møtte Kim Jong-un, slik flere hadde ventet på forhånd.

Les også: Trump sendte «Rocket Man» til Kim

Ekstravagant gjestehus

I motsetning til under tidligere Nord-Korea-besøk, som kun har vart i én dag av gangen, tilbrakte Pompeo natt til lørdag i et ekstravagant gjestehus i Pyongyang etter tre timer med samtaler med Kim Yong-chol dagen før.

Nettopp dette tok den nordkoreanske utenriksministeren opp på en kort pressekonferanse før de to påbegynte lørdagens samtaler.

– Vi hadde veldig seriøse diskusjoner om veldig viktige spørsmål i går. Så med tanke på disse diskusjonene sov du kanskje ikke så godt i natt, sa han.

– Jeg sov helt greit, svarte Pompeo, og la til at Trump-administrasjonen fortsatt ønsker å oppnå en avtale der Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene sine i bytte mot økonomisk hjelp.

Les også: – AMLO bryr seg faktisk om mexicanere (+)

– Framgang

Nøyaktig hva de to utenriksministrene fortsatt ønsker å «klargjøre» er uklart, men de to partene har slitt med å bli enige om nøyaktig hva «atomnedrustning» skal innebære og hvordan det skal kunne verifiseres av USA, skriver AP.

I slutterklæringen fra møtet mellom Trump og Kim i juni het det at Nord-Korea forplikter seg til å «arbeide mot fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya», men det sto ingenting om hvordan og når dette skulle skje.

– Vårt ståsted har ikke endret seg, sier Pompeos talsperson Heather Neuert.

– Vi forventer akkurat det presidenten og Kim Jong-un ble enige om i Singapore, og det er at Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene sine, sier hun videre, og legger til at det har vært en viss framgang mot det målet.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen