Verden

Politisk uro i Italia

Italia har fått ny president. Det irriterer Silvio Berlusconi, som kan skape trøbbel for statsminister Matteo Renzi.

Valget av den nye presidenten lørdag er en seier for statsminister Matteo Renzi.

President Sergio Mattarella som ble tatt i ed i går, er 73 år og en velansett dommer. Han overtar etter 89 år gamle Giorgio Napolitano.

Det er ingen offentlig person som er så populær og har så høy oppslutning i befolkningen som Napolitano, sier professor emeritus Steinar Stjernø ved Høyskolen i Oslo og Akershus, men nykommeren har gode muligheter til å oppnå samme status.

– Mattarella er en samlende president fordi han er kjent for sin hederlighet. Han har lovet å være upartisk, sier Stjernø.

Napolitano skulle egentlig gitt seg allerede i 2013, men måtte fortsette da nasjonalforsamlingen ikke greide å bli enige om en etterfølger.

Nederlag for Berlusconi

Denne gangen lyktes det, til Renzis fortjeneste. Mattarella og Renzi har samme politiske bakgrunn og tilhører begge Demokratisk Parti (PD).

Valget er samtidig et nytt, gedigent nederlag for opposisjonspolitiker Silvio Berlusconi som fortsatt lurer i kulissene, til tross for en dom for skatteunndragelser i 2013. Berlusconi gikk imot valget av Mattarella og oppfordret eget parti, Forza Italia, til å stemme blankt.

En skjør samarbeidsavtale mellom Renzi og Berlusconi gjør at misnøyen hos høyreopposisjonen kan skape problemer for regjeringen. Renzi trenger Berlusconis støtte for å få gjennomført nødvendige grunnlovsendringer og endringer i valgloven.

Men Berlusconi har nå valget om å bryte samarbeidet som mange i hans eget parti ønsker.

– Denne partiopposisjonen bryr seg ikke om hva Berlusconi mener, og ble nå styrket av at han ikke fikk innflytelse på presidentvalget. Det svekker Berlusconis allerede svekkede lederrolle i Forza Italia, sier Stjernø.

– Alle vet at det er et tidsspørsmål før Berlusconi er helt ute, legger han til.

Bryter Berlusconi samarbeidet kan Renzi bli nødt til å lyse ut nyvalg.

Tsipras på rundtur

Samtidig er Hellas’ ferske statsminister Alexis Tsipras og finansminister Yaris Varoufakis på Europaturné for å samle støtte til reforhandlinger av landets gjeldsavtale med EU. I går var de i Roma.

Renzi har lenge tatt til orde for en annen økonomisk kurs i EU, men til forskjell fra Tsipras vil han ha tilpasninger, ikke en radikal annen krisepolitikk, sier professor Stjernø.

– Renzi har en mindre konfronterende strategi. Han sier om Tsipras at det er nødvendig med forsiktighet og moderasjon og ønsker ikke å bli plassert i samme bås som ham, sier Stjernø.

Men Italias eget gjeldsberg gjør at Renzi vil følge forhandlingene mellom Hellas og EU nøye. Tsipras har lovet de greske velgerne gjeldslette. Får han gjennomslag for det kan både Spania og Italia komme til å følge etter med lignende krav.

Mer fra Dagsavisen