Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap

Rivalisering om cannabismarkedet i Malmö kan ligge bak helgens drap på en 15-åring, tror politiet.

– Det er én av våre teorier, sa politimester i Malmö Stefan Sintéus på en pressekonferanse mandag formiddag.

15 år gamle Jaffal ble drept, og en jevnaldrende gutt ligger fortsatt livstruende skadd på sykehus etter skytingen ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum lørdag kveld. Ifølge politiet kom to personer på sykkel til restauranten, der de trakk våpen og skjøt en rekke skudd mot de to.

En bil som ble sprengt i forkant av skytingen, kan ha vært en avledningsmanøver, tror politiet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rystet

Saken har igjen rystet Malmö, som har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Gjerningspersonene er fortsatt ikke pågrepet.

De to guttene som ble skutt, var kjenninger av politiet, opplyser Sintéus, som sier at politiet nå vil gjøre visse omprioriteringer og jobbe mot det åpne hasjmarkedet i Malmö, samt mot konkrete kriminelle individer. Også Malmös sikkerhetssjef Per-Erik Ebbeståhl mener å jobbe opp mot cannabis-miljøet vil være helt grunnleggende.

– Dette markedet er en av grunnene til det vi ser av sprenginger og skytinger i Malmö, sier politimesteren.

Får forsterkninger

Politiet i Malmö får nå forsterkninger fra både regionalt og nasjonalt nivå. Selv får Sintéus en ny rolle som regional kommandosjef.

Regionpolitisjef Carina Persson sier at også den langsiktige innsatsen vil bli forsterket.

– Det finnes ingen raske løsninger. Det har vært stort fokus på kriminaliteten i Malmö i lang tid, og vi trenger å intensivere arbeidet. Vi kan aldri akseptere at unge menn skytes til døde på våre gater, sier hun.