Verden

Politiaksjoner i flere franske byer

I Frankrike og Belgia leter politiet etter folk som kan knyttes til terroraksjonen i Paris. Den overlevende antatte gjerningsmannen Salah Abdeslam er fortsatt på frifot etter en resultatløs politiaksjon i Brussel.

– Operasjonen er over, og resultatet er negativt. Ingen ble pågrepet, sa en talsperson for den belgiske påtalemyndigheten mandag ettermiddag.

Væpnet spesialpoliti deltok i aksjonen i bydelen Molenbeek i Brussel. Flere boligbygg ble omringet, og folk i området hørte flere små eksplosjoner.

På ett tidspunkt ble det hevdet at Abdeslam var pågrepet, men dette ble raskt tilbakevist av myndighetene. De bekreftet imidlertid at målet med aksjonen var å finne den ettersøkte 26-åringen.

Han antas å være den eneste av angriperne i Paris som overlevde terroraksjonen fredag. Få timer etter angrepet slapp han gjennom grensekontrollen mellom Frankrike og Belgia.

LES OGSÅ: Forsker: Dramatisk skifte fra IS

Hjernen bak angrepet

Molenbeek er i myndighetenes søkelys fordi flere av dem som gjennomførte terrorangrepene i Paris, skal ha bodd her.

Også mannen som nå utpekes som hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaaoud, knyttes til bydelen. 27-åringen er belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han befinner seg imidlertid i Syria, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Her skal han ha sluttet seg til opprørsgruppen IS.

Den franske regjeringen hevder Paris-angrepet ble planlagt av IS i Syria. Gruppen har selv påtatt seg ansvaret for terroraksjonen.

Til nå er minst sju personer pågrepet i Belgia, mistenkt for å ha hatt noe med Paris-terroren å gjøre. I Frankrike har myndighetene innført unntakstilstand, og politiet har gjennomført over 168 aksjoner siden søndag kveld.

23 personer ble pågrepet og 31 våpen beslaglagt i Frankrike, ifølge regjeringen. Det skal blant annet være funnet kalasjnikov-geværer og pistoler i Lyon.

KOMMENTAR: Mange vil rope på en politikk for økt polarisering, økt hat mot muslimer og innvandrere

Avslørte terrorcelle

Den antatte bakmannen Abdelhamid Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar. En av de antatte gjerningsmennene, Ibrahim Abdeslam, hadde forbindelser til samme celle, ifølge belgiske medier.

Fem av de antatte gjerningsmennene i Paris er så langt identifisert.

De siste to på listen er Samy Amimour (28), som var fransk statsborger, og en mann som går under navnet Ahmad Al Mohammad. Sistnevnte er muligens fra Syria, opplyser statsadvokat François Molins.

De to skal ha sprengt seg i luften henholdsvis i konsertlokalet Bataclan og utenfor Stade de France.

Amimour skal ha forsøkt å reise til Jemen i 2012 og ble internasjonalt etterlyst da han forsvant i 2013, ifølge Molins. Ifølge familien hans reiste han da til Syria.

Advarer

Både i Frankrike og i resten av Europa ble terrorofrene minnet mandag med ett minutts stillhet. På Place de la Republique i sentrum av Paris ble minnestunden avsluttet med applaus før folk begynte å synge nasjonalsangen.

President François Hollande skal tale til folkevalgte i et møte i Versailles-slottet mandag.

Den franske regjeringen varsler at terrortrusselen varer ved.

– Vi vet at det er forberedt operasjoner og at det fortsatt forberedes operasjoner, ikke bare mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sier Valls til TV-kanalen RTL.

– Denne generasjonen vil måtte leve lenge med denne trusselen fra terrorister. Vi må leve, og vi må leve helt og fullt, men under denne trusselen, sier den franske statsministeren.

Ti franske kampfly bombet søndag kveld flere mål i IS-høyborgen Raqqa i Syria, og et våpenlager og en treningsleir ble rammet. Men ifølge Valls er det ikke her slaget må utkjempes.

– Det er først og fremst i Irak, og ikke i Syria, framtida står på spill, sier Valls, og viser til at det er i Irak at IS hadde sitt utspring. (NTB)

LES OGSÅ: Stoltenberg: Svaret må være å forsterke innsatsen

Mer fra Dagsavisen