Ukrainsk opprørspoliti inntok Uavhengighetsplassen i Kiev for å rive ned barrikader og teltleir som demonstrantene hadde bygget. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Politi måtte gi opp aksjon mot rådhuset

UKRAINA: Ukrainsk opprørspoliti måtte gi opp forsøket på å jage ut demonstrantene som har okkupert rådhuset i Kiev. Samtidig lover innenriksministeren at politiet ikke vil storme protestleiren i sentrum av byen.

– Jeg ber alle om å roe seg ned. Uavhengighetsplassen vil ikke bli stormet. Ingen vil hindre dere i å bruke retten til å demonstrere fredelig. Men dere skal heller ikke ignorere rettighetene til andre borgere, sa innenriksminister Vitaly Zakhartsjenko onsdag morgen, rett etter at politiet avbrøt forsøket på å storme rådhuset i Kiev.

Tidligere på morgenen gikk politiet først hardt til verks mot alle demonstrantene som hadde omringet rådhuset og som hadde tatt seg inn og okkupert bygningen.

Spylte bort politiet

Ifølge AFPs reporter på stedet gikk politiet hardt til verks og slo løs på demonstrantene utenfor rådhuset med batonger, mens flere demonstranter forsøkte å slå tilbake med kjepper og pinner.

Da opprørspolitiet forsøkte å storme rådhuset, spylte demonstranter iskaldt vann på dem med vannslanger fra brannslukningsanlegget inne i bygningen for å prøve å drive dem tilbake. De kastet også røykbomber mot politiet.

Etter å ha blitt utsatt for de provisoriske vannkanonene i vinterkulda, snudde politifolkene og gikk tilbake til politibussene.

Sperret av

Uroen ved rådhuset brøt ut etter at ukrainsk politi noen timer tidligere rykket inn på Uavhengighetsplassen i sentrum av byen.

De tungt bevæpnede politifolkene tok over deler av plassen, men demonstrantene nektet å fjerne seg, og mange nye strømmet til. Nå har de altså fått løfte fra innenriksministeren om at leiren ikke vil bli ryddet.

Russisk

Det russiske nyhetsbyrået Interfax har hele tiden rapportert utførlig om at politi er skadd i de mange sammenstøtene den siste tiden, men har vært fåmælt om skadde demonstranter. Ifølge Interfax ledes demonstrantene av «parlamentarikere fra opposisjonen».

Urolighetene i Kiev har pågått helt siden president Viktor Janukovitsj for et par uker siden trakk seg fra å undertegne en omfattende samarbeidsavtale med EU og heller gikk inn for et tettere handelssamarbeid med Russland.