Verden

Pøbler invaderte minnestedet i Brussel

Svartkledde og mange iført masker og hettegensere invaderer flere hundre nasjonalistiske fotballpøbler minnestedet etter Brussel-terroren. Men blir presset ut av både politi og høylytt buing.

Av Anne Marte Vestbakke

Svartkledde og brølende marsjerer noen hundre menn inn på børsplassen i Brussel. Mange av dem er maskerte, flere av dem har en ølboks i hånden.

– Det er fotballpøbler, sier en politimann, og stemningen blir umiddelbart amper mellom de svartkledde og menneskene som hadde møtt opp på fredsmarkering.

– Vi elsker Belgia. Vi hater IS, roper mobben, hever armene til nasjonalistiske slagord og bretter ut et stort belgisk flagg.

Knuffing

Etter flere smell fra fyrverkeri og en del knuffing har til slutt opprørspoliti med hvite hjelmer, skjold og hunder omringet gruppen. Gradvis presses den ut av plassen. Når de er borte fra resten av folkemengden, tar politiet i bruk vannkanonene.

– Heia politiet, lyder det taktfast fra flere hundre tilskuere, som er der for å legge ned blomster og tenne lys til minne om terrorofrene.

De gjør sitt beste for å overdøve demonstrantene, som ifølge nyhetsbyrået Belga teller om lag 400. Rundt ti av deltakerne i mobben blir pågrepet.

– Jeg er sjokkert, at slike slyngler kommer og provoserer folk på et minnesmerke, sier Brussel-ordfører Yvan Mayeur til Belga.

Snart glemt

– Det er trist. De prøver å utnytte noe som ikke tilhører dem, sier Stephanie Giot til NTB og nekter å la de svartkledde presse henne bort fra det improviserte minnestedet etter tirsdagens terror.

Familier får raskt unna barna sine, som like før har tegnet med kritt på bakken.

– Det var nettopp mennesker fra alle nasjoner og av alle hudfarger her for å vise samhold. Nå er det bare hvite menn som brøler. Men de blir snart glemt, sier Giot.

– De har dekket til ansiktet. De ønsker å slåss, sier en annen ung kvinne, men blir likevel stående når mennene marsjerer inn.

– Dette er kapring, sier hun sint mens hun roper slagord mot dem.

«Vi er alle barn av innvandrere», lyder det gjentatte ropet fra tilskuere på plassen mens de svartkledde bues bort.

Avlyst marsj

Børsplassen har vært preget av en rekke spontane minnemarkeringer i dagene etter tirsdagens terror. Søndag skulle en fredsmarsj startet fra stedet, men den ble utsatt ettersom politiet ikke hadde mannskaper å avse mens de driver terrorjakt.

I stedet måtte de altså rykke mannsterkt ut for å rydde plassen for pøbel.

En av de unge mennene sier til nyhetsbyrået AFP at gruppen ikke er politisk, men kun er kommet for å vise respekt for terrorofrene og demonstrere mot IS.

– Vi er ikke rasister, insisterer en av dem overfor NTB og sier det er antiterrormarsj.

Mange av dem skal ha reist til Brussel fra andre belgiske byer for å delta i demonstrasjonen, og det skal være flere supportergrupper med såkalte casuals fra ulike belgiske fotballag involvert. (NTB)

Mer fra Dagsavisen