Verden

Planlegger nye bosetninger

MIDTØSTEN: Israel planlegger å bygge 1.400 nye boliger i de jødiske bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Boligprosjektet blir kunngjort neste uke etter at en ny gruppe palestinske fanger er løslatt i henhold til avtalen om de pågående fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina, sier en israelsk tjenestemann.

Israel legger ut anbud på de nye boligene enda palestinerne gjør det klart at videre bygging på palestinsk jord undergraver fredsforhandlingene som USA etter intens innsats fikk i gang i juli.

Tjenestemannen sa fredag at det er snakk om 600 boliger i Ramat Shlomo, en bosetning som stort sett består av ultraortodokse jøder i et område av Vestbredden som Israel annekterte og knyttet til Øst-Jerusalem.

Det internasjonale samfunnet har verken godtatt annekteringen av Ramat Shlomo eller av Øst-Jerusalem.

De øvrige 800 boligene skal bygges i flere andre bosetninger på den okkuperte Vestbredden som Israel insisterer på å beholde i en eventuell framtidig fredsavtale.

Nyheten slippes få dager etter at statsminister Benjamin Netanyahu lovte å fortsette byggingen på den okkuperte Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem, trass i innstendige oppfordringer fra USAs utenriksminister John Kerry og EU.

– Vi vil ikke ett eneste øyeblikk stanse byggingen av vårt land som gjør oss sterke, og vi vil videreutvikle bosetningssaken, sa Netanyahu til medlemmer av sitt høyreorienterte Likud-parti i forrige uke.

Kerry, som sliter med å holde de skjøre forhandlingene på sporet, ba tidligere denne måneden Netanyahu om å være tilbakeholdende med byggingen, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Israel ventes å løslate en ny gruppe på 26 palestinere søndag. Men fordi registreringen er forsinket, blir løslatelsen trolig utsatt i noen dager.

Israel lovte å løslate 104 fanger i forbindelse med fredsforhandlingene. Hittil er 52 løslatt i to grupper, og de siste blir satt fri i mars neste år.

Mer fra Dagsavisen