Verden

Piratene kan velte regjeringen på Island

Gudrun Barbara Tryggvadottir (58) stemmer på Piratpartiet for barna og barnebarna. I dag kan Piratpartiet bli valgvinner på Island.

Bilde 1 av 2

I dag går islendingene til valg, alt tyder på at høyre-sentrum-regjeringen vil miste makten og at det blir regjeringsskifte. Det radikale Piratpartiet topper meningsmålingene. De siste målingene før valglokalene åpnet i dag, viser at det er jevnt løp mellom Selvstendighetspartiet med en oppslutning på 22,5 prosent av stemmene, og Piratpartiet med 21,2 prosent, i følge Islands største avis Morgunbladid. Piratenes oppslutning har ligget jevnt på rundt 20 prosent i lang tid.

Piratpartiet ble etablert i 2012 og er nykommere i det islandske partilandskapet. I sist valg i 2013  fikk de 5 prosent av stemmene og tre representanter i det islandske parlamentet Alltinget.

Havner de i regjering etter valget i dag vil det være historisk, skriver islandske medier - aldri før har et Piratparti vunnet et nasjonalt valg.

Tillitskrise

Islendingenes tillit til de etablerte politikerne og partiene har vært i fritt fall siden finanskrisen i 2008 som førte landet på randen av konkurs. Tillitskrisen ble forsterket tidligere i år da daværende statsminister for høyre-sentrum regjeringen, Sigmundur David Gunnlaugssons navn dukket opp i Panama papers-avsløringene. Han måtte gå av etter at det ble klart at han hadde private næringsinteresser i skatteparadis.

Saken førte til masseprotester utenfor Alltinget i april og folket krevde regjeringens avgang. Det fikk de ikke, men valget som opprinnelig skulle vært holdt våren 2017 ble framskyndet til nå.

For Gudrun Barbara Tryggvadottir (58) var Panama-avsløringene dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Vi må ha endringer. Vi vil ikke ha Panama-papers i nyhetene over hele verden mer og vi vil ha de unge tilbake til Island, sier hun, og forteller at datteren har bodd de siste sju årene i Norge.

Mange unge islendinger flyttet ut av landet i årene etter finanskrisen, for dem som kommer tilbake blir det ofte vanskelig økonomisk. Boligprisene steg kraftig etter den finansielle kollapsen, og de unge sliter med å finne seg et sted å bo, sier Tryggvadottir.

- Jeg stemmer på Piratpartiet for mine barn og forhåpentlig barnebarn, jeg tror de vil skape en bedre framtid for Island, sier hun på telefon fra Reykjavik til Dagsavisen.

Piratpartiet blir ofte kritisert for å ha liten politisk erfaring og at de derfor vil få trøbbel når de går fra å være et nytt, radikalt opposisjonsparti til eventuelt å havne i posisjon. Tryggvadottir er ikke redd for det. At Piratene er ferskinger er heller deres styrke, mener hun.

- De er nye folk uten bindinger til næringsinteresser eller annet. Piratpartiet snakker ikke for noen, de tror på det de gjør. De har allerede tre representanter i Alltinget som gjør en veldig god jobb, de er velutdannede folk. De kan greie dette.

Samlet alternativ

Inspirert av Skandinavia har Piratpartiet tatt initiativ til samtaler med de andre opposisjonspartiene om en felles plattform for å gi velgerne et tydelig alternativ til dagens høyreregjering.

Torsdag denne uka la opposisjonspartiene fram en uttalelse om at de planlegger å samarbeide etter valget, dette har ikke skjedd før på Island, skriver Morgunbladid. Det betyr at Piratpartiet kan komme til å danne regjering med sosialdemokratene i Den sosialdemokratiske alliansen, sentrumspartiet Lys framtid og Venstrebevegelsen de grønne.

LES OGSÅ: Piratene kommer på Island

De fire partiene er enige om Piratpartiets viktigste saker, forteller Piratmedlem og datter til Gudrun Tryggvadottir, Dora B. Gudjonsdottir.

De viktigste sakene er: ny grunnlov på Island som åpner opp for mer direkte demokrati, omgjøring av fiskerikvotene så fiskeverdiene kommer hele folket til godet og en helsereform som kutter egenandelen på helsetjenester.

Unge velgere

Men på valgdagen i dag handler det mest om å få folk til valgurnene. Island har tradisjonelt høy valgdeltakelse, men den er lavest blant de unge. Det er også her Piratpartiet har størst oppslutning. Gudjonsdottir skal ringe rundt til folk for å få dem til stemmelokalene.

- Vi har også et skip ved havna i Reykjavik der folk kan få svar på alt de lurer på, sier hun til Dagsavisen.

Det første Piratpartiet ble grunnlagt av internettaktivister i Sverige. Piratpartier har de siste årene forsøkt seg i flere europeiske land, og hadde blant annet suksess i Tyskland i en periode.

LES OGSÅ: Piratene erobrer politikken

Mer fra Dagsavisen