Verden

Peres angrer ingenting

STATSBESØK: I 20 år har fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne stått nærmest på stedet hvil. Men det er ingen ting Israels president Shimon Peres skulle ønske han hadde gjort annerledes.

– Jeg ser meg ikke tilbake. Det er bortkastet tid. Vi har ikke oppnådd så mye som vi ønsket, men vi må se framover og fortsette å jobbe hardt for å oppnå fred, sier Peres.

Den over 90 år gamle presidenten er på statsbesøk i Norge, som det første israelske statsoverhodet noensinne, etter invitasjon fra kongeparet.

Pomp og prakt

Peres ankom søndag kveld, og ble høytidelig tatt imot av kong Harald mandag formiddag. Israelske flagg vaiet om kapp med norske langs Karl Johan, og på Slottsplassen ble Israels statsoverhode møtt med all den pomp og prakt Norge kan oppvise. Kong Harald, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hilste Peres velkommen, mens Nobelkomiteens medlemmer sto oppmarsjert langs den røde løperen foran Slottet for å hilse den tidligere nobelprisvinneren.

I tillegg fikk en gruppe skoleelever fra Majorstua skole hilse på den aldrende presidenten, viftende med små israelske vimpler som de hadde fått i gave fra den israelske ambassaden.

– Det er rørende å være tilbake. Jeg har uforglemmelige minner fra Oslo, der vi gjorde de første forsøkende på å skape fred. Norge åpnet døra, sa Peres på en kort pressekonferanse på Slottet for norsk og israelsk presse etter den seremonielle mottakelsen.

Varme nordmenn

– Været her er kaldt, men nordmenn er så varme. Norge er en humanitær perle, la han til med et bredt smil.

Det er første gang et statsoverhode fra Israel besøker Norge. En rekke organisasjoner og partiene Rødt og SV har stilt seg negative til besøket, som de mener sender svært uheldige signaler.

– Et signal om at Norge anerkjenner Israels okkupasjonspolitikk og velger å se bort fra deres grove brudd på folkeretten, heter det i et opprop som 24 organisasjoner har undertegnet, blant AUF, Handel og Kontor, Palestinakomiteen, Norsk Folkehjelp samt SV og Rødt.

Organisasjonen har varslet en større demonstrasjon foran Stortinget når Peres avlegger en visitt hos stortingspresident Olemic Thommesen mandag ettermiddag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen