Verden

Pentagon: Kina trener trolig piloter til USA-angrep

Kina øver sannsynligvis aktivt på oppdrag med USA som mål, ifølge rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Bilde 1 av 2

Kina utvikler aktivt en flåte av langdistanse-bombefly, og trener «sannsynligvis» sine piloter til oppdrag med USA som mål. Det hevder en ny rapport fra Pentagon, ifølge CNN.

– De siste tre årene har Folkets Frigjøringshær (PLA) aggressivt utvidet sine områder for trening med langdistansebombere. Slik har de tilegnet seg erfaring om strategisk viktige maritime regioner, områder der de sannsynligvis har trent på angrep mot USA og USAs allierte, heter det i rapporten «Annual Report on Military and Security Developments Involving the People's Republic of China». Denne tar for seg Kinas militære utvikling hvert år.

I rapporten hevdes det også at Kina på sikt ønsker å utstyre sine langdistansebombere med atomvåpen. CNN påpeker at Kina-president Xi Jinping ikke har gjort noen hemmelighet av at han ønsker å modernisere landets militære styrker.

Les også: Iran-ekspert kaller Trump «mafiaboss» (DA+)

Atomvåpen?

– Kina jobber med å utvikle en langdistansebomber med atomvåpen. Denne kan være operasjonell i løpet av de neste ti årene, heter det.

Tidligere denne uken slapp også det kinesiske forsvarsdepartementet en fersk rapport, der USA beskyldes for å ha en «kald krig-mentalitet».

Rapportene kommer i en periode med et høyt spenningsnivå mellom USA og Kina, noe flere episoder det siste året har vist prov på.

I juni uttalte USAs forsvarsminister Jim Mattis at Kina «bevisst forsøker å true sine naboer gjennom å utplassere avanserte våpensystemer i Sør-Kinahavet».

US Defence Secretary Jim Mattis speaks during a press conference offered along with Argentina's Defence Minister Oscar Aguad at the Defence Ministry in Buenos Aires, on August 15, 2018. (Photo by Eitan ABRAMOVICH / AFP)

Jim Mattis. Foto: NTB scanpix

Les også: Trump dropper planer om militærparade

– Fredelige hensikter

– Kinas politikk i Sør-Kinahavet står i sterk kontrast til løftet om åpenhet rundt vår strategi. Det får en til å stille spørsmål rundt Kinas større mål, sa Mattis på den regionale forsvarskonferansen Shangri-La i Singapore, ifølge NTB. Han viste blant annet til utplasseringen av missilsystemer og elektroniske støysendere i Sør-Kinahavet, hvor Kina har bygd kunstige øyer og andre maritime anlegg. Kina har også landet langtrekkende bombefly på Woody-øya i Paracel-øygruppa.

Den kinesiske generalen He Lei kalte uttalelsen fra Mattis uansvarlig.

Kineserne fastholdt at de bare har fredelige hensikter i Sør-Kinahavet, og forklarte sine aktiviteter med behovet for å beskytte økonomiske interesser og egne borgere.

Les også: Trump trapper opp handelskrigen med Kina

Mer fra Dagsavisen