Pentagon: Amerikanske soldater hentes hjem fra Afghanistan – antallet reduseres til 2.500

Pentagon opplyser at omkring 2.000 soldater hentes hjem fra Afghanistan. Dermed står det bare rundt 2.500 amerikanske soldater igjen i landet.

USA trekker også 500 soldater ut av Irak, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet. Fungerende forsvarsminister Christopher Miller sa tirsdag at han hadde orientert USAs allierte, inkludert Nato, om avgjørelsen.

Soldatene skal være trukket ut på nyåret. President Donald Trumps regjering har tatt beslutningen om tilbaketrekkingen kort tid før påtroppende president Joe Biden tar over 20. januar.

Det er kutyme i amerikansk politikk at en avtroppende president sitter stille i båten og gjør få endringer i perioden før maktovertakelsen, med Trump har likevel besluttet å hente soldatene hjem.

Les også: Trump-lojal senator skal ha forsøkt å få stemmer annullert

Skepsis både innen- og utenlands

Det har vært skepsis til et slikt grep fra enkelte hold i det republikanske partiet. Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, advarte nylig Trump mot en tilbaketrekning. Han mener det vil gi ekstremistgrupper en stor propagandaseier og ønsker ikke at USA vender ryggen til sine samarbeidspartnere.

Tidligere tirsdag, før avgjørelsen ble kjent, advarte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mot å trekke soldater ut av landet.

– Vi står overfor en vanskelig avgjørelse. Vi har vært i Afghanistan i nesten 20 år, og ingen Nato-allierte ønsker å være der lenger enn nødvendig. Samtidig kan prisen for å trekke seg ut for tidlig eller uten samordning bli svært høy, sa Stoltenberg i en uttalelse.

Han advarer om at Afghanistan igjen kan bli en trygg havn for terrorister, og et sted der IS igjen kan bygge opp sine styrker.

19 år med krig

Beslutningen ventes likevel å bli godt mottatt blant mange krigstrøtte amerikanere. Krigene i Afghanistan og Irak ble innledet i kjølvannet av terrorangrepene 11. september i 2001, og har snart pågått i en generasjon.

– Grepet reflekterer Trumps politikk om å bringe fram en vellykket og ansvarlig avslutning på krigene i Afghanistan og Irak og bringe våre soldater hjem, sier Miller.

Ifølge amerikanske medier har USA i dag rundt 4.500 soldater i Afghanistan og 3.000 i Irak.

Saken oppdateres