Stéphane «Charb» Charbonnier ble drept i gårsdagens angrep. FOTO: NTB SCANPIX

- Pennen tar ikke liv

Tegner og utgiver Stéphane Charbonnier er blant de drepte. Han forsvarte sine satiriske tegninger til det siste.

Charlie Hebdos utgiver og tegner, 47 år gamle Stéphane Charbonnier, også kalt Charb, var en av de tolv drepte i gårsdagens angrep. Den uredde tegneren har ifølge franske medier stått på listen over mennesker terrororganisasjonen al-Qaida ønsket døde på grunn av «kriminelle handlinger mot islam». Han har levd med dødstrusler og politibeskyttelse i en årrekke.

Charbonnier har ofte måttet forsvare bladets satiriske framstillinger av islam og profeten Muhammed.

 

Ble saksøkt

I 2011 hadde bladet Muhammed som sin «gjesteredaktør» til spesialnummeret «Sharia Hebdo», som lovte «100 piskeslag hvis du ikke dør av latter.» Samme år ble magasinets redaksjonslokaler angrepet med en brannbombe. Til den franske avisen Le Monde, sa Charbonnier at han ikke satte liv i fare.

- Jeg føler ikke at jeg dreper noen med en penn. Jeg risikerer ikke folks liv. Hvis aktivister trenger en grunn til å rettferdiggjøre vold, så finner de den alltid, sa Charbonnier.

I 2006 trykte det ukentlige bladet de omstridte danske Muhammed-karikaturene, og ble året etter saksøkt av to muslimske organisasjoner.

 

Siste tweet

Trusler og kontroverser har ikke stoppet Charlie Hebdo, som har trykket Muhammed-tegninger en rekke ganger.

I 2013 ga magasinet ut et 64 sider langt spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammeds liv.

- Hvis folk ønsker å bli sjokkert, så blir de det, sa Charbonnier da.

Bladets siste ytring på sosiale medier, før gårsdagens attentat, var en tegning av Abubakr al-Baghdadi, lederen for den islamistiske terrorgruppen IS, med følgende melding: «Beste hilsener, forresten.»