Verden

Pave Frans kan få Nobelprisen

SPENNING: En pave, en ettersøkt varsler, en tenåring, en gynekolog: Nobel-spekulasjonene favner som alltid vidt. Et dramatisk år kan prege utfallet.

Med en odds på 2,75 ligger pave Frans øverst på Paddypowers liste over mulige vinnere. Også PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken har holdt en knapp på den katolske kirkens overhode. Men mye har skjedd i verdenspolitikken siden nomineringsfristen 1. februar.

- Dette året har vært preget av mye drama. Det kan gjøre at lista blir seende annerledes ut, sier Harpviken. Han skal nå vurdere sin topp fem på nytt.

Fredag om to uker rettes igjen verdens øyne mot Nobelinstituttet i Oslo. Men hvem Thorbjørn Jagland da kunngjør som årets fredsprisvinner, er vanskelig å spå. Eksperter og analytikere lager sine favorittlister, og agenter tar nå imot veddemål.

Dramatiske hendelser

Harpviken mener Nobelkomiteen kommer til å lete med lys og lykte etter en pris som kan favne de dramatiske hendelsene i verden.

- Men det betyr ikke nødvendigvis at de klarer å finne noen. Vi kan ende opp med en pris som ikke har noe å gjøre med det som skjer i Midtøsten og Ukraina, de to store begivenhetene, sier han.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege følger som nummer to på Paddypowers liste for sin mangeårige kamp mot seksuell vold. Ikkevolds-aktivisten Gene Sharp og den 17 år gamle utdanningsforkjemperen Malala Yousafzai følger på som bookmakerens favoritter.

De har dog selskap av mange. Hele 278 personer og organisasjoner er nominert til årets Nobels fredspris. Det er ny rekord.

Malala

Historikerne Asle Sveen, Ivar Libæk og Øivind Stenersen mener Yousafzai er det heteste tipset - tross sin lave alder.

- En fredspris til Malala for jenters rett til utdannelse vil være ukontroversiell og populær i store deler av verden, skriver de i sin vurdering på nettsiden Nobeliana.

En mye mer kontroversiell vinner vil være amerikaneren Edward Snowden. Han er nominert etter omfattende avsløringer om amerikansk etterretning og overvåking.

Mens USA har ettersøkt ham for spionasje, står han på både Harpvikens og Nobeliana-historikernes favorittliste.

- En fredspris til Snowden vil markere Nobelkomiteens uavhengighet ved at den ikke tar hensyn til hva norske og amerikanske myndigheter måtte mene, konkluderer Sveen, Libæk og Stenersen.

Overraskelser

Også kamp for seksuelle minoriteters rettigheter kan bli hedret i år, tror historikerne og setter organisasjonen ILGA på sin tredjeplass. Harpviken har inntil videre også den russiske avisen Novaja Gazeta som en mulig vinner.

Men Nobel-lista er ikke offisiell, så det kan komme store overraskelser i oktober.

- Det kan være noen som ingen av oss har tenkt på, sier Harpviken som har til gode å tippe riktig vinner.

Det er stadig diskusjoner om hvor bredt Alfred Nobels testamente favner, og Nobelkomiteen liker å overraske og er vanskelig å kikke i kortene.

Noen synes uansett å være utelukket.

Han er nominert, men med annekteringen av Krim på samvittigheten blir det neppe noen fredspris på Russlands president Vladimir Putin. (NTB)

Mer fra Dagsavisen