Verden

Paulo Barretos mor døde av covid-19: – Hun lyttet til Bolsonaro

Brasils president har kalt covid-19 en liten influensa og skal ikke ta vaksine. Paulo Barretos mor lyttet til ham, og nå er hun død. – Jeg mener han er ansvarlig for mange dødsfall, sier Barreto.

– Han dysset ned problemet, og enda verre: Han oppfordret folk til å gå ut og ikke bruke munnbind. Han sa covid-19 bare var en liten influensa. Min mor lyttet til ham angående influensaen, og sa til meg: «Vel, jeg har hatt influensa mange ganger, så det er ikke noe stort problem», forteller Paulo Barreto i Brasil til Dagsavisen.

Han snakker om Brasils president, Jair Bolsonaro.

###

Paulo Barreto i Brasil var en av seks personer som fortalte om koronapandemien i hjemlandet i Dagsavisen i juni. Grafikk: Dagsavisen

For ganske nøyaktig et halvt år siden intervjuet Dagsavisen Paulo Barreto i reportasjen «Da verden stengte», der seks personer i seks land i ulike deler av verden fortalte om hvordan de hadde opplevd koronaepidemien i eget land. Nå forteller han hvordan det går, seks måneder senere.

Les også: Da verden stengte: Seks personer fra seks land forteller sin historie (+)

Alle ble smittet

Barreto hadde en spesiell historie. 52-åringen fikk selv covid-19  i løpet av de første månedene. Det fikk også kona, begge foreldrene, begge svigerforeldrene, broren, sønnen, svigerinnen og svogeren.

For de fleste av dem var sykdommen relativt mild. Men begge svigerforeldrene ble veldig syke, og aller verst rammet ble moren hans.

Da Dagsavisen snakket med Barreto i slutten av mai, var moren, som nærmet seg 82 år, på intensivavdeling.

– Hun er i svak bedring, men vi vet ikke om hun vil komme seg. Hun har alvorlig lungeinfeksjon og tegn på bakteriell infeksjon, men får antibiotika for det og blir overvåket for å unngå nyresvikt, fortalte Barreto da.

Det gikk ikke bra. Barretos mor ble et av de så langt nesten 177.000 ofrene for covid-19 i Brasil. Bare USA har flere covid-dødsfall i verden.

– Mor døde 5. juni. Hun var på intensivavdeling i mange dager, forteller Barreto.

###

Da Dagsavisen intervjuet Paulo Barreto for et halvt år siden, var moren hans svært syk av covid-19.  Hun døde senere. Barreto klandrer landets president for håndteringen av pandemien. Foto: Privat

Svigerfaren var også på sykehus.

– Han overlevde, men er svakere enn før sykdommen. Min svigermor overlevde også, forteller Barreto, som bor i byen Belém i delstaten Para nord i Brasil, et område som har vært svært hardt rammet av koronapandemien.

Les også: I Kina er livet nesten normalt igjen. Slik gikk det til (+) 

Motstridende beskjeder

Paulo Barreto mener presidentens ord hadde en direkte påvirkning på hvordan hans egen mor forholdt seg til den voksende koronaepidemien i landet de første månedene.

– Jeg advarte henne selvsagt, men hun holdt seg ikke isolert, som hun burde ha gjort. Hun sa en gang til meg: «Jeg hører så mange motstridende syn på dette – det er vanskelig å vite hvem som har rett». For noen mennesker er det vanskelig å forestille seg at en president kan være så uansvarlig. Så jeg forsto forvirringen hennes, forteller Barreto.

Siden moren bodde i en annen by, var det ikke lett for Barreto å følge opp, forteller han.

– Mine to brødre rådet henne også til å være forsiktig, men uten hell, sier han.

President Jair Bolsonaro har fra første stund bagatellisert koronaviruset. Han har ønsket å holde det meste åpent for å holde økonomien i gang. Innbyggerne har hørt ulike syn og beskjeder fra presidenten og regionale og lokale myndigheter. Flere guvernører i landets delstater ønsket strengere restriksjoner, og saken om hvorvidt statene selv kunne bestemme dette, gikk helt til høyesterett, som ga guvernørene støtte.

Bolsonaro har nå sin tredje helseminister under pandemien. De to forrige var uenige med ham i koronahåndteringen. Den første ble sparket, den andre gikk av.

Les også: Vaksinebevis for å komme inn på pub, fly og fotballkamp? 

Vil ikke ta vaksinen

Bolsonaro viste også sitt syn i praksis. Han gikk tidlig ut i folkemengder blant demonstranter som støttet ham, og håndhilste på folk. I juli ble han smittet selv.

Da han var ferdig med karantene, sa han:

– Jeg er i høyrisikogruppen. Jeg visste at jeg kom til å bli smittet før eller siden, og jeg tror dessverre at nesten alle vil bli det før eller siden. Hva er dere redde for? Gå det i møte.

– Jeg beklager alle dødsfallene, men folk dør hver dag av en rekke ulike årsaker. Slik er livet, sa Bolsonaro.

Brazilian President Jair Bolsonaro (C) poses for a selfie with supporters after voting during the second round of municipal elections at the Rosa da Fonseca Municipal School, in the Military Village, Rio de Janeiro, Brazil, on November 29, 2020. - Brazilians go to the polls Sunday to chose mayors in 57 cities, including Sao Paulo and Rio de Janeiro, the most rich and populated, in a runoff marked by the economic crisis and an upsurge of the new coronavirus. (Photo by Andre Coelho / AFP)

Tett på,  midt i en folkemengde: President Jair Bolsonaro poserer for en selfie med tilhengere under lokalvalgene i november. Foto: Andre Coelho /AFP/NTB

Bolsonaro har erklært at han ikke kommer til å ta koronavaksine, selv om den blir godkjent av hans eget lands myndigheter.

– Det er min rett ikke å ta vaksinen, sa Bolsonaro i en video på sosiale medier i slutten av november.

Les også: Kan fotballstjernen Marcus Rashford få folk til å ta koronavaksine? Kjendiser hjelper, og her er grunnen, sier eksperter (+) 

Obligatorisk vaksine

Regionale myndigheter går derimot motsatt vei. I den folkerike delstaten São Paulo, som har vært hardt rammet av koronaepidemien, vil myndighetene gjøre koronavaksinen obligatorisk, skrev The Washington Post mandag. Guvernøren der sier han håper å ha vaksinert alle innen utgangen av februar. Brasils politikere har vedtatt en lov som gjør det lovlig for regionale myndigheter å gjøre den obligatorisk, skriver avisen. Enkelte advarer likevel om at dette kan føre til ytterligere polarisering i Brasil.

Paulo Barreto klandrer president Jair Bolsnaro for måten han har håndtert pandemien på, som han mener har hatt mye å si for både moren og mange andre brasilianere.

– Jeg konkluderer med at han så absolutt er ansvarlig for et høyt antall covid-dødsfall i Brasil, sier Barreto, som forsker på avskoging av regnskogen i organisasjonen Imazon.

Barreto viser blant annet til en studie der forskere ved Cambridge-universitetet og São Paulo School of Economics har undersøkt hvordan politiske ledere påvirker folks atferd under en pandemi. De fant at etter offentlige uttalelser fra Bolsonaro der han avfeide risikoen ved covid-19-pandemien, så man at innbyggere fulgte færre tiltak som sosial distansering i områder der Bolsonaro hadde stor støtte, sammenlignet med områder der han sto svakere, mens det ikke var særlig forskjell før disse hendelsene.

Smitten stiger igjen

Den siste gangen Barreto så moren sin var i begynnelsen av pandemien.

– Jeg sluttet å dra til huset hennes, som var 70 kilometer unna der jeg bor, for å unngå å smitte henne, forteller Barreto.

Da Dagsavisen intervjuet Barreto sist, var situasjonen svært alvorlig både i Brasil og byen der han bor, Belém. I skrivende stund har Brasil totalt registrert 6.6 millioner smittede, ifølge Worldometers. Antall daglige dødsfall lå jevnt høyt helt fra mai til august, rundt 1.000 døde daglig, mens det gikk noe ned fra august til oktober. Fra november har kurvene steget igjen.

– Tallene på smittede vokser i Brasil. I tillegg til at folk begynte å gå lei av restriksjoner, unngikk ordførere og guvernører å øke restriksjonene på grunn av lokalvalg i november, sier Barreto.

President Jair Bolsonaros allierte gikk på sviende nederlag i lokalvalgene.  Den høyrepopulistiske presidentens allierte ble sittende uten ordførere i landets største byer. Kun to av de 13 ordførerkandidatene han støttet, vant valgene sine, ble det meldt i slutten av november. Presidenten tilhører ikke noe parti, men støttes av høyrepopulister og ultrakonservative i Brasil.

– Verden må vite

Restriksjonene i Brasil varierer stort fra kommune til kommune eller region til region, siden de nasjonale myndighetene ikke har etablert nasjonale tiltak.

Barreto viser til grafer som viser at folk i delstaten Pará, der han bor, har begynt å bevege seg mer rundt, til butikker og apotek. Det skjer i langt høyere grad enn i april. De bruker også mer offentlig transport nå enn tidlig i epidemien.

– Den viktigste restriksjonen i Bélem er bruken av munnbind, som de fleste bruker. Skoler er stort sett åpne igjen, men de offentlige føderale universitetene har bare fjernundervisning, sier Barreto.

Han håper nå flest mulig vil ta vaksinen som kommer, og ikke høre på presidenten. Han er fortvilet over hvordan det har gått med Brasil under pandemien. Den har kostet landet dyrt, både økonomisk og menneskelig.

– Jeg er glad dere rapporterer om dette. Verden må få vite, sier Paulo Barreto.

Les også: Alt om racet for en koronavaksine. Spørsmål og svar (+) 

Mer fra Dagsavisen