Verden

Paris i sorg etter terrorangrep

Få timer etter terrorattentatet, var nabolaget til satiremagasinet Charlie Hebdo full av støtteaksjoner. 3.000 politifolk jaktet intenst på gjerningspersonene i Paris i går kveld.

PARIS (Dagsavisen): En rekke ambulanser uten sirene sto i kø inn i gaten der redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo ligger, for å hente ut de 12 omkomne, da Dagsavisen kom til åstedet i går formiddag.

Elevene Noëmie og Léa, som studerer ved en privatskole et steinkast unna, var like ved da angrepet skjedde.

- Vi hørte skudd utenfor. Deretter forbød de oss å gå ut av skolen. Vi så folk i gatene som sprang, sier de til Dagsavisen.

 

Les også kommentar: Den dagen latteren døde

 

Intens jakt

Bevæpnet med kalasjnikov stormet to maskerte menn lokalene til Charlie Hebdo i Paris ved 11.30-tiden i går. Tolv mennesker ble drept og minst 20 såret.

Terroristene skal ha snakket flytende fransk og fortalt at de var tilknyttet al-Qaida, ifølge en kvinnelig tegner som skal ha blitt truet til å slippe dem inn i redaksjonen.

- Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet koden, forteller tegneren Corinne Rey, kjent som «Coco» til avisen l‘Humanité.

 

Les også: - Må bekjempes som fascismen

 

 

Drept

Charlie Hebdos utgiver Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og livvakten hans, var blant de drepte.

- En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, sier politimann Luc Poignant til Le Figaro.

I tillegg til redaktør Charbonnier, ble tre andre kjente tegnere drept. Jean Cabut, best kjent som bare Cabu, var kjent for at han ikke tok lett på noe eller noen - verken presidenter, religioner eller det militære, skriver AFP.

76-åringens mest omstridte tegning var en karikatur av profeten Muhammed i 2011, som førte til angrepene på avisen.

- Tegnere lever av idioti, og det vil aldri forandre seg, sa Cabu en gang.

Den minst kjente av de fire tegnerne var Bernard Verlhac (57), som signerte sine tegninger Tignous. Også han var høyt respektert i miljøet, kjent for sin energiske stil.

Tunisisk-fødte Georges Wolinski hadde polske og italienske foreldre. 80-åringen var en legende i det franske tegnermiljøet, og sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

 

Les også: - Et angrep på ytringsfriheten

 

«Hevnet profeten»

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av terroristene ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem. Mer enn 50 skudd skal ha blitt løsnet i skuddvekslingen med politiet og terroristene. Gjerningsmennene stakk av i en stjålet fluktbil, en svart Citroën, som politiet fant tom i utkanten av Pantin, nord for Paris i går ettermiddag. Store politistyrker på om lag 3.000 politibetjenter jaktet i går kveld på gjerningspersonene, som fortsatt var på frifot da Dagsavisen gikk i trykken.

 

Les også: Dansk ekspert frykter flere terrorangrep

 

Hjemkommet fra Syria

Avisen Le Point skrev i går kveld at fransk politi søker etter tre personer på 18, 32 og 34 år, der de to siste skal være fransk-algeriske brødre fra Pantin-området i Nord-Paris. Disse to personene skal være hjemkommet fra Syria i sommer. En av dem skal tidligere være dømt i 2008. En av de to ble pågrepet i 2005 da fransk politi grep inn mot ungdommer som reiste til Irak. Den tredje personen skal være en 18-åring, uten fast bosted, men ha tilknytning til byen Reims, vel 13 mil fra Paris.

Fransk politi konsentrerte i går søket etter gjerningsmennene rundt Reims ifølge den franske avisa L‘Union.

 

Les også: Etterlyser bredt opprør

Les også: Fordømmer angrepet på sivile

 

- Frankrike i sjokk

President François Hollande reiste rett til redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris sentrum i går.

- Frankrike er i sjokk etter denne terrorhandlingen, sa en tydelig preget Hollande.

- Dette er en barbarisk handling og et angrep på ytringsfriheten. Men vi må vise at vi står sammen i dette landet. Vi er et liberalt land, derfor møter vi ofte trusler. Men ingen skal tro at de kan true oss til stillhet, sa Hollande.

Folk samlet seg i går kveld ved lokalene for å dele sorg og sinne. Flere holdt plakater med påskriften «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie), etter avisens navn. Flere internasjonale aviser trykket i går karikaturene som Charlie Hebdo har trykket, blant dem egyptiske Al Masry al Youm.

 

Les også: Frankrikes mest kjente tegnere drept

 

- Ikke funnet

Siden 2006 har avisen vært truet og utsatt for attentat etter publisering av karikaturer av profeten Muhammed.

Naboer Dagsavisen snakket med kaller Charlie Hebdo ytringsfrihetens fyrtårn i Frankrike. Chantal og Carole har reist til åstedet for å vise sin solidaritet.

- Dette er et symbolsk angrep. Charlie Hebdo er en del av vår generasjon. Den er en av få aviser som har stått opp for ytringsfriheten.

Redaksjonen skal ha vært samlet i et møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam da terroristene angrep, ifølge fransk TV. Magasinet har sine røtter tilbake til 1970, da den ble stiftet under navnet Charlie (etter Charlie Brown i Knøttene, journ.anm.) for å harselere med politikere, religion og kjendiser. I 2006 trykte den nå drepte utgiveren Stéphane Charbonnier en karikatur av profeten Muhammed og på ny i 2012.

 

Demonstrasjoner

Paris var i går behersket, men preget, av terrorangrepene, som førte til økt vakthold på metroen i den franske hovedstaden. Flere kommentatorer snakker likevel om en historisk mobilisering, der over 100.000 mennesker deltok i demonstrasjoner til støtte for ofrene og for ytringsfriheten.

Franske muslimer fordømmer terrorangrepet.

- Denne barbariske, ytterst alvorlige handlingen er også et angrep mot demokratiet og pressefriheten, sier Frankrikes muslimske råd CFCM i en uttalelse.

Også paraplyorganisasjonen Unionen av islamske organisasjoner i Frankrike (UOIF) fordømmer angrepet som grusomt.

Angrep på europeiske islamkritikere

* Jyllands-Posten trykket i 2005 en side med karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk.

* Jyllands-Posten og Kurt Westergaard (bildet), tegneren bak den mest kontroversielle av karikaturene, har siden vært mål for flere planlagte terroraksjoner, deriblant et drapsforsøk på Westergaard i 2010 og et planlagt bombeangrep mot Jyllands-Postens lokaler i København.

* En svensk avis trykket i 2007 tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* To fremtredende nederlendere er blitt drept etter å ha kritisert islam: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filmskaperen Theo van Gogh i 2004.

* I 2011 ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til Charlie Hebdo etter at det franske satiriske magasinet trykket en karikatur av Muhammed på forsiden.

* 7. januar 2015 ble 12 personer drept da maskerte menn tok seg inn i kontorene til Charlie Hebdo. Angrepet er det fjerde mest dødelige terrorangrepet på 2000-tallet etter Utøya, London og Madrid.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen