Verden

- Palestinere lider under Hamas

TYRANNI: Hamas er en katastrofe for det palestinske folket, sier den anerkjente menneskerettighetsforkjemperen Bassem Eid. Palestineren vil fortelle historien få andre våger å fortelle.

INTERVJUET

Hvem: Bassem Eid

Hva: Palestinsk menneskerettsaktivist

JAFFA (Dagsavisen): - Det gjør vondt. Ødeleggelsene i Gaza er forferdelige. Men det er Hamas som har brakt dette på det palestinske folket i Gaza, sier Bassem Eid i et intervju med Dagsavisen.

Eid er en av Palestinas mest anerkjente menneskerettighetsforkjempere. Med 26 år bak seg i kampen mot den israelske okkupasjonen, ledet han i mange år en menneskerettighetsorganisasjon som var støttet økonomisk også av Norge.

Men nå, sier han, føler han ikke bare smerte. Han er vel så sint.

- Hamas bryr seg kun om egen makt, ikke palestinske liv. Og mer enn det: På mange måter ønsker Hamas disse tapene av liv for å kunne erklære seier, sier Eid i dag.

- I Gaza vil du ikke høre mange som klager på Hamas. Men det er fordi folk er livredde, de våger ikke å snakke åpent. Hamas har etablert et tyrannisk regime. Under denne siste krigen alene ble mer enn 30 mennesker henrettet av Hamas. Men folk er rasende. Jeg vet det, for jeg snakker med folk i Gaza hver dag, sier han.

Bestrider

Eids beskrivelser er stikk i strid med bildet Hamas selv tegner. Hamas-lederne i Gaza lever ennå i skjul under jorda, men islamistgruppens øverste ledere befinner seg i sikkerhet fjernt fra den palestinske kyststripen, og presenterer i stedet et bilde av bred grasrotsstøtte.

- På hvert gatehjørne i Gaza hører vi folk si: «Vi støtter motstandskampen. Vi er martyrer for motstandskampens sak», sier Osama Hamdan, medlem av Hamas-lederskapets øverste sjikt.

Under en tale i Rabat, Marokko, i forrige uke viste Hamas-lederen liten forståelse for palestineres personlige sorg. I stedet var krigen kun et spørsmål om kald matematikk.

- Vi har det bra. 486 av våre barn ble martyrer i denne striden, men Allah velsignet oss med 4.500 babyer som tar deres plass, sa Hamdan.

Minst 1.940 palestinere ble drept under den siste Gaza-krigen. På israelsk side ble 67 mennesker drept. Videre er omfattende ødeleggelser påført infrastrukturen i Gaza, og titusener står uten hjem.

Vitnesbyrd

Menneskerettighetsaktivisten Eid er oppgitt over det han beskriver som en skrikende mangel på respekt for menneskeliv.

- Hamas brukte folk som menneskelige skjold, det er ingen tvil om det. Jeg har vitnesbyrd som beviser dette. Et eksempel er fra Beit Hanoun nord på Gaza-stripen. Folk ville flykte fra kampene, så kom fire væpnede Hamas-menn, som anklaget dem for å være forrædere, og tvang dem tilbake inn i kampsonen, sier Eid opprørt.

Ifølge Eid, er det palestinere selv som er ofrene for og lider av islamistenes politikk.

- Hamas er en reaksjonær organisasjon som undertrykker all opposisjon, kvinner og minoriteter. De i Vesten som sier at Hamas ikke er farlig, vet ikke hva de snakker om. Det første islamistene gjør, er å ødelegge det moderate islam. Dette er en tragedie for oss palestinere, sier han.

Tross flere gjensidige angrep natt til i går, ser en ny midlertidig våpenhvile i Gaza ut til å holde. Hamas er imidlertid i dag isolert i den arabiske verdenen. For første gang inntok Den arabiske ligaen en posisjon som sto nærmere den israelske siden og ikke den arabiske krigsmotparten. Gaza er også omringet på begge sider av to stater, Egypt og Israel, som begge søker å undergrave Hamas. Men ennå fortsetter forhandlingene i Kairo mellom palestinske og israelske representanter om en mer varig løsning. Partene står fremdeles langt fra hverandre. Blant annet strides de om Hamas sitt krav om å åpne en havn, noe Israel frykter vil føre til en utstrakt våpenimport. Hamas truer å gjenoppta rakettangrepene hvis ikke organisasjonens krav blir innfridd.

- Israel slår tilbake

- Palestinere flest ønsker ikke rakettangrep mot Israel, sier Eid.

- For de vet at de ikke fører til noe annet enn ødeleggelse. Dette har vært forferdelige dager i Gaza. Alle, også Hamas, vet at Israel slår hardt tilbake mot ethvert angrep. Hamas visste hva som ville skje. Det Hamas heller skulle ha gjort for lenge siden var å forhandle med den israelske okkupasjonen, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Men ifølge Osama Hamdan, Hamas-lederen, kommer ikke noen fred med Israel på tale. Hamdan sier at Hamas allerede gjør seg klar til den neste krigen.

- I den neste krigen vil vi, med Allahs hjelp, krysse over inn på fiendens områder, sier han.

- Vi er overbeviste om at det ikke kun vil være palestinerne alene som vil erobre Jerusalem, men hele den islamske nasjonen, avsluttet han.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen