Verden

På vei til arbeid i vest

EU: Bulgarere og rumenere får økte rettigheter i det europeiske arbeidsmarkedet, etter at restriksjonene ble opphevet ved nyttår. Nå venter britene spent på effekten av det mange har advart mot.

Blir det så stor forskjell som mange har advart mot? Det vil vise seg i løpet av de neste månedene i Storbritannia, som er et av flere EU-land som fram til nå har hatt en overgangsordning med restriksjoner for bulgarere og rumenere som ønsker å jobbe i landet. Fra nyttår har innbyggere fra de to relativt nye EU-landene større muligheter til å bo og jobbe i andre EU-land, og de første bulgarere og rumenere under de nye reglene har nå begynt å komme til Storbritannia og de andre landene.

Lave lønninger

Særlig i Storbritannia har endringen skapt stor debatt på forhånd. Den er blitt møtt med stor bekymring hos mange briter, inkludert flere sentrale politikere: Frykten er en strøm av immigranter fra disse landene, inkludert folk som kommer for å tigge.

Det er også bekymring for at det skal gå ut over britiske arbeidstakere, spesielt lavt utdannede. Opposisjonspolitikere fra Labour kritiserer nå den konservative regjeringen for ikke å gjøre nok for å hindre at enkelte arbeidsgivere utnytter situasjonen der migranter fra Øst-Europa er villig til å arbeide for lavere lønninger.

- Vi krever handling for å hindre at immigrasjonen blir misbrukt og utnyttet som en kilde til billig arbeidskraft, sier skyggeinnenriksminister Labours Yvette Cooper på sin blogg.

Hun mener både utenlandske og britiske arbeidstakere risikerer å bli utnyttet av arbeidsgivere som betaler dårlig.

- Ingen bølge

Det var i fjor 94.000 personer fra Romania og 47.000 fra Bulgaria som bodde i Storbritannia. Hvor mange flere som vil komme vet man ikke. MigrationWatch UK tror 50.000 personer fra Bulgaria og Romania vil komme til Storbritannia årlig de neste fem årene, mens Bulgarias ambassadør til landet har antydet om lag 8.000. Andre tror tallet vil bli mye høyere enn antakelsene, slik man så da Polen og andre østeuropeiske land ble med i EU.

EUs arbeidskommissær, Laszlo Andor, mener britenes frykt for masseinnvandring er svært overdrevet. Han sier tre millioner bulgarere og rumenere allerede har reist til andre land som ikke har hatt slike restriksjoner.

Valg

Også den rumenske regjeringen har avvist noen bølge.

- Storbritannia er akkurat nå ikke den foretrukne destinasjonen for rumenere, sier regjeringstalskvinne Brandusa Predescu ifølge The Independent.

En meningsmåling nylig viste dessuten at holdningene ikke er så fiendtlige som debatten det siste året har gitt inntrykk av blant vanlige briter: Nær 70 prosent av de spurte sier rumenere og bulgarere er velkomne til landet dersom de jobber og betaler skatt, meldte The Guardian rett før nyttår.

Spørsmålet om fri forflytning av arbeidskraft innenfor EU kommer likevel trolig til å bli et viktig tema foran valget på nytt Europa-parlament til våren. Partiet UK Independence Party, som er mot innvandring og EU, har gått sterkt fram det siste året, og har stjålet velgere særlig fra Det konservative partiet.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

RestriksjoneNE

Romania og Bulgaria har vært EU-medlemmer siden 2007, og har hatt anledning til forflytning uten visum etter det innenfor EU.

Enkelte land har hatt overgangsordninger med restriksjoner for borgere fra disse to landene. Det gjelder Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Malta, Spania, Nederland og Storbritannia.

Restriksjonene har dreid seg om hva slags jobber disse borgere kan ta. I innkjøringsperioden har bulgarere og rumenere kunnet jobbe og bo i landene under forutsetning av at de allerede har kontraktsfestet arbeid å vise til.

Disse restriksjonene ble opphevet ved nyttår. Rumenere og bulgarere har nå rett til de samme velferdstjenester som andre EU-borgere.

Norge er en del av EØS-samarbeidet og har hatt tilsvarende restriksjoner, men disse ble opphevet i fjor.

Kilde: BBC

Mer fra Dagsavisen