Verden

På Russlands premisser i Syria

USA og Russland prøver å få fredsprosessen i Syria i gang igjen. Russland har overtaket.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USAs John Kerry møtes for nye samtaler i Genève om en løsning i Syria.

Målet er et samarbeid om å bekjempe Den islamske staten IS og andre islamistgrupper, og få en slutt på bombeangrepene. Håpet er at en våpenhvile skal kunne få fart i fredsprosessen som er blitt satt på vent på grunn av opptrappingen i kampene de siste månedene, særlig i Aleppo.

Samtalene har pågått lenge, men så langt ikke nådd fram. Mens USA vil ha en slutt på at syriske regimestyrker angriper moderate opprørere, vil Russland utvide lista over islamistiske terrorgrupper som USA og Russland skal bombe fra lufta, til å inkludere grupper amerikanske allierte samarbeider med. Som Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som al-Nusra med bånd til terrorgruppa al-Qaida. USAs partnere på bakken i Syria mener al-Sham er gode å ha i kampen mot Assad, skriver The Guardian.

Stort press

Mens USA og Russland er enige om at IS må bekjempes, kjemper de på hver sin side i Syria. Russland er alliert med Assad, mens USA mener Assad ikke har noen framtid i Syria og samarbeider med ulike opprørsgrupper.

Forsker Pavel Baev ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener Russland nå satser på at USA føler seg så presset at Russland kan få en avtale på sine premisser. USA er under press på flere fronter, forklarer han: Den USA-ledede koalisjonen i Syria er i kaos etter at Tyrkia gikk til angrep på USA-allierte syriske kurdere nord i Syria i august. USA må bekjempe IS, og få en slutt på de menneskelige lidelsene i Syria. I tillegg er trolig president Barack Obama ivrig på å få til en avtale i Syria før han slutter.

– Fra Moskvas ståsted er Washington presset opp i et trangt hjørne. Mens Russland har all tid i verden, går de ut fra at USA må få til en avtale nå og dermed er villig til å inngå kompromisser på Russlands premisser, sier Baev til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Helomvending

Russland har også reelt et overtak, mener seniorforsker Julie Wilhelmsen på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Russland har beholdt initiativet siden de gikk inn i Syria sist høst. De sitter med nøkkelen, sier hun.

USAs problem er at på hjemmebane vil ethvert samarbeid med Russland framstå som en pakt med djevelen.

– I USA blir Russland ansett som en slags paria. Det fremstår som umoralsk å samarbeide med dem, i hvert fall når det må gjøres på Russlands premisser, sier hun.

Å inngå et samarbeid med Russland vil også innebære en reell helomvending for USA i Syria. Russland kommer ikke til å gi seg på at Assads alawitt-regime må bli med videre. Men Assad som person er ikke hellig for Russland.

– For Russland handler det om prinsippet om at regimer ikke skal styrtes utenfra. Syria skal ikke bli en gjentakelse av Libya. Det betyr ikke at Assad må bli sittende, det er den syriske staten Russland er opptatt av å beskytte, sier Wilhelmsen.

– Russland er klare på at dette kommer til å skje på vår måte. For vestlige stater er det vanskelig å gå tilbake på at Assad skal fjernes, samtidig går det mot at Assad og den syriske staten kanskje vil måtte ha en rolle for å få bukt med IS. Det kan ikke de vestlige landene gå med på uten å tape ansikt, sier hun.

– Langt unna fred

En fredsavtale for Syria er fortsatt langt unna, erkjenner USAs forsvarsminister Ash Carter.

Representanter for USA og Russland diskuterte i går mulighetene for en fredsavtale, og russerne opplyste at landenes utenriksministre skulle møtes i Genève senere på dagen.

Forsvarsminister Ash Carter mener mye arbeid gjenstår før en avtale kan komme på plass.

– I den nåværende situasjonen er det ikke mulig for USA å la seg assosiere med – langt mindre delta i – noe som bare vil føre til mer vold og borgerkrig, sier han i et intervju med BBC.

En syrisk fredsavtale forutsetter en reell våpenhvile, ifølge Carter. Han tror likevel at en avtale, hvis den kommer på plass, kan styrke samarbeidet mellom USA og Russland. USAs Barack Obama og Russlands Vladimir Putin drøftet Syria-konflikten i forbindelse med G20-møtet i Kina i helgen. Heller ikke disse samtalene førte til noe gjennombrudd.

Mens de russisk-amerikanske samtalene trekker i langdrag, fortsetter kampene på bakken i Syria. Igår meldte både statlige syriske medier og eksilgruppa SOHR at regjeringsstyrkene og deres allierte har tatt kontroll over nye områder i utkanten av byen Aleppo.

Dermed strammer regjeringen grepet om den beleirede byen. Opprørere brøt beleiringen med en offensiv i begynnelsen av august, men er blitt drevet tilbake igjen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen