Verden

På randen av kollaps

Venezuelas regjering øker bensinprisene for første gang på 18 år. Lave oljepriser har gitt en økonomi i fritt fall.

NEW YORK (Dagsavisen): En presset Nicolás Maduro varsler økte bensinpriser i et forsøk på å forhindre økonomisk kollaps på grunn av langvarige lave oljepriser. I sin årlige tale til Kongressen, medgikk Venezuelas president at den økonomiske situasjonen ser alt annet enn lys ut.

– Prisen per fat falt fra 96 til 40 dollar, men vi mangler ikke ressurser, sa Maduro i en tale til Kongressen, og la til at om ikke oljeprisen kom til å stige igjen, vil Gud hjelpe til.
– Gud lar aldri Venezuela i stikken, sa Maduro.

Kina hjelper

Det siste året har landet vært preget av stor politisk uro, og det er ventet demonstrasjoner fra både opposisjonen og regjeringens støttespillere i helgen.

96 prosent av Venezuelas inntekter kommer fra oljesektoren. President Maduro kom nylig tilbake fra en lang reise til blant annet Kina, Russland og fire andre medlemsstater i OPEC, organisasjonen for oljeproduserende stater. Reisen ga få, men viktige resultater. Kina har lovt å støtte den venezuelanske regjeringen med 20 milliarder dollar.

Venezuela regnes som det landet i verden med lavest bensinpris, med en literpris på godt under 15 øre. Den venezuelanske staten bruker hele 15 milliarder kroner på å subsidiere bensinprisene.

Det var i en tale til parlamentet onsdag at Nicolás Maduro kom med de, for Venezuela, dramatiske nyhetene.

– Korsfest meg

I 1989 døde flere hundre mennesker under voldsomme protester mot økte bensinpriser.

– Hvis dere vil, kan dere korsfeste meg, drepe meg, sa Maduro.

Det er valg i desember i år, og det er dermed mulig Maduro velger å utsette prishoppet til etter valget. Maduro tok over etter Venezuelas svært karismatiske og kontroversielle president Hugo Chávez, som døde av kreft i 2013. Kombinasjonen av en økonomisk kollaps og et allerede upopulært og ustabilt styre, er farlig, skriver International Crisis Group i sin rapport om mulige konflikter i 2015. Venezuela kom på 10. plass over konflikter å følge med på i år.

Mer fra Dagsavisen